Zentral Afrika 2018/2019

Michel Zentral Afrika 2018/2019
Zentral Afrika

Titel: Michel Zentralafrika 2018/2019

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Deze Michel Zentralafrika catalogus is deel 1 van Band 6 uit de wereld reeks catalogi.

In deze alweer 40e uitgave vinden we “alle” post-, dienst-, luchtpost- en portzegels etc. die door de in dit deel behandelde landen en gebieden zijn uitgegeven. Dit geld voor zowel de koloniale uitgaven alsmede de uitgiften gedaan door de onafhankelijke postadministraties.

Er zijn te veel landen en gebieden die in deze regio, te pas en te onpas, zegels hebben uitgegeven om ze één voor één op te noemen. Bij sommige landen komen we hele lijsten tegen van zegels die slecht ten behoeve van de verzamelaar zijn uitgegeven. Veel mooie plaatjes dat wel maar postaal gezien volledig overbodig. Afijn…. De thematische verzamelaar kan hier zijn hart ophalen want volgens mij is er geen thema te bedenken dat niet op een zegel is terug te vinden. De catalogus begint met Angola en hobbelt via de verschillende Kongo’s, São Tomé en Principe naar de Zentralafrikanische Republik.

De opbouw en uitvoering, met harde kaft en leeslinten is, zoals we gewend zijn van Michel dus dat zit wel goed. De meer dan 58.000 prijzen zijn weergegeven in twee kolommen en wel  *= Ongebruikt met originele gom en voor €  = Gebruikt tot pakweg 1945 en voor de periode daarna **= Postfris en €= voor Gebruikt. De meeste van de ruim 8000 illustratie zijn nu in heldere kleuren afgebeeld maar zo hier en daar vinden we toch nog wel van die lelijke zwart/wit afbeeldingen die doen terugdenken aan de oude catalogi uit de 60er jaren van de vorige eeuw. Jammer… maar daar zijn ze in ieder geval wel mee bezig.

Wat is er nieuw? Wel er is gewerkt aan het opnieuw redigeren van Equatoriaal Guinea en… tja dat is het wel zo een beetje. Oh ja toch nog iets nieuws want uiteraard is er aan gewerkt om alle nieuwe uitgiften sinds de voorgaande editie (2014) bij te werken.

Veel meer valt er over deze catalogus niet over te zeggen of te schrijven. Ik ben er van overtuigd dat de diehard verzamelaar van deze landen blij is met deze catalogus en ook voor de thematische verzamelaar is het een opzoek boek die veel kan opleveren.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 896
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402–248-9
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 89,00 Excl. verzendkosten.

In de “Online library”: € 69,00.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH, Ohmstraße1, D-85716 Unterschleißheim, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: " target="_blank" rel="noreferrer noopener" aria-label="europa1@michel.de (opens in a new tab)">

Web-site: www.michel.de

Meer boekbesprekingen zijn hier te vinden


© Filatelistenvereniging De Gelderse Valei 2020

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.