Ukraine Tridents 1918, & Forgeries

Voorkant catalogus Ukraine Tridents 1918

Titel: Ukraine Tridents 1918, & Forgeries.

Henk P. Burgman (AIJP)

Na zijn boek Forgeries of Common Stamps after World War I (Eastern Front, Balkans, Caucasus) heeft Philip Clark Souers het aangedurfd om een soortgelijk boek over de Oekraïense overdrukken op Russische zegels samen te stellen. Na de Russische Oktoberrevolutie volgden in Oekraïne, in een kort tijdsbestek, verschillende tijdelijke regeringen elkaar op. In 1918 werden er de nog aanwezige Russische zegels overdrukt met een gestileerde afbeelding van een gestileerde Tryzub = drietand. (en ik altijd maar denken dat het een vogel was) Dit symbool was oorspronkelijk het symbool van Vladimir Sviatoslavich ook wel Vladimir de Grote genoemd. Deze Vladimir (geboren in 958 en overleden in 1015) was Prins van Kiev en Novogrod. In 1918 adopteerde het parlement van de, kortstondige, Oekraïense Volks Republiek dit wapen als nationaal symbool.

De, vele, vermoedelijk honderdduizenden nog aanwezige Russische zegels werden voorzien van dit teken door middel van een overdruk. Dit werd niet centraal geregeld maar elk postaal district kon zijn eigen gang gaan. Hierdoor zijn er vele diversiteiten in deze opdrukken te vinden. Er zijn zoveel verschillen dat een beginnend verzamelaar door de bomen het bos niet meer kan zien. Daarbij komt dan ook nog dat er verschillende vervalsingen zijn vervaardigd. In de Michel Oost Europa catalogus van 2019 kunt u deze zegels vinden onder de nummers 5 t/m 65 (Bladzijde 1041/1042).

Clark Souers heeft een diepgravend overzicht gemaakt van deze verschillend typen en vervalsingen. Hij geeft aan hoe je met gebruik van Power Point gemakkelijk de verschillen kunt ontdekken. Van vele tientallen, zo niet honderden, geeft hij afbeeldingen en omschrijft hij zéér veel details. Uiteraard vinden we een korte postale en geschiedkundige les over dit tijdperk en de overdrukken.

Natuurlijk vermeld hij ook  veel details en wetenswaardigheden van de overdrukken en hun origine (plaats en/of postaal district). Net als in zijn eerste boek zal dit overzicht geen 100% dekking geven van wat er op dit gebied zoal te vinden is daarvoor was de verscheidenheid aan drukkers te groot. Zelfs postbeambten vervaardigden kleine stempeltjes met de drietand om achter het loket lekker te gaan zitten stempelen.

Clark haalt, uiteraard, ook de diverse onderzoeken (en de daaruit resulterende catalogi c.q. handboeken) van Svenson, Bular, Seichter en Roberts aan. Tevens vergelijkt hij deze onderlinge studies c.q. resultaten en geeft hij zijn mening over de diverse bevindingen.

Ook hier sluit Clark af met een ruime literatuurlijst, waarin ook de bovenstaande heren zijn vermeld, pus URL vermeldingen dat uitnodigt tot het meer te weten te komen over dit onderwerp. Het is een overweldigende hoeveelheid van afbeeldingen maar door de logisch gevolgde rode lijn in het boek en de vele duidelijke illustraties is het een uitermate interessant en boeiende publicatie geworden over een filatelistisch onderwerp waar, hier in Nederland, niet veel mensen zich in hebben gestort, vermoed ik.

Schrijver: P. Clark Souers
Taal: Engels
Bladzijden: 63
Illustraties: Kleur
Verlijmd softcover 28 x 21,5 cm.
Uitgever: P. Clark Souers
Prijs: € 23,50 Incl. verzendkosten.

Informatie // Verkrijgbaar bij: H. P. Burgman.
E-mail:


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020