Michel Skandinavien 2020/2021

Henk P. Burgman (AIJP)

Ook het vroegere 5e deel van de Europa reeks met daarin de Scandinavische, of beter gezegd de Noordse landen, is met het ingaan van de nieuwe opzet in twee delen opgesplitst.

In deze nieuwe opzet vinden we in deel 10 de Scandinavische landen Denemarken, met Færøer en Groenland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Helaas zal de Denemarken verzamelaar Deens West Indië in dit deel niet terug vinden. Michel heeft de zegels van deze vroegere Deens kolonie opgenomen in deel 1 m.b.t. Caribische eilanden. Voor de overige landen, Finland en gebieden plus de Baltische staten, die in het oude deel 5 waren opgenomen moet u nu het nieuwe deel 11 aanschaffen. Daar over later meer.

Wat is er, behalve de opsplitsing, verandert in dit deel. Eigenlijk niet zo veel! Volgens Michel is alle tekst door de mangel gehaald en opnieuw geredigeerd. Diverse typo’s en foutjes zijn gecorrigeerd. Veel afbeeldingen zijn vervangen door betere scans en tevens zijn er weer wat zwart/wit afbeeldingen door kleuren illustraties. Uiteraard zijn alle laatste nieuwe uitgiften, tot in medio 2020 opgenomen. Tevens zijn alle prijzen aan het huidige vraag en aanbod spel op de mondiale wereld aangepast. Vooral bij de oudere Deense en IJslandse zegels is een opwaartse prijsdruk waar te nemen. Groenland blijft daar niet bij achter. Bij zegels met een op- of overdruk vinden we nu de catalogus nummers vermeld van het oorspronkelijke zegel. Bij de postzegelboekjes van de Færøer zijn de overzichten van de inhouden duidelijker aangegeven. Ook bij de Zweedse automaatboekjes zijn de overzichten uitgebreid en worden de opgenomen samengestelde velletjes benoemd en geprijsd. Deze heten in “Michel Duits”; “Heftchenblätter”. Bij Noorwegen kunnen we nu de verschillende perforaties bij de oudere zelfklevende zegels vinden. De harde kaft is, gelukkig, gebleven. De leeslinten zijn helaas weggelaten. De opmaak is het zelfde gebleven en met 7700 “high-resolution colour pictures” en pakweg 41.000 prijsnoteringen is dit toch wel weer een gedegen werkje geworden.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 768
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-340-0
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 49,80 Excl. verzendkosten.


Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021