Titel: Michel Deutschland Kompakt 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

Met deze titel nemen we afscheid van de vertrouwde naam Junior. 48 uitgaven was dit de benaming van deze beknopte maar toch complete publicatie. De reden? Ik denk dat ze bij Michel het idee hebben dat Junior te kinderlijk klinkt. Misschien is er een andere reden of excuus, zou zo maar kunnen.

 Op de catalogus “ansich” is niets aan te merken. Het is zoals altijd een zeer betrouwbare en complete mini catalogus geweest die door veel mensen meer als een uitgebreide mancolijst wordt gezien en gebruikt dan als een volwaardige catalogus. Daarin is niets veranderd. Klein en compact dus gemakkelijk in de binnenzak, gaat nog net, mee te nemen naar, hopelijk binnenkort weer, beurzen en bijeenkomsten. Het volgt uiteraard de zelfde nummering als zijn grotere broers en vermeld ook veel informatie per emissie. De prijzen worden over het algemeen, behoudens enkele klassieke emissies, in drie kolommen weergegeven (** –  en FDC). De zegels zijn op een verkleind formaat, maar wel scherp en duidelijk, afgebeeld. De redactie vermeld dat er veel werk is geweest aan het opnieuw redigeren van de gehele publicatie en het nalopen van alle tekst en aanpassen van de prijzen. Vooral bij, onder andere, oud Duitsland, de Weimar republiek, Sudetenland en bij Bohemië en Moravië vinden we opvallend hogere prijzen terug. Op de beschikbare 680 pagina’s vinden we 10.000 afbeeldingen en 32.000 prijsnotaties. Een prijstabel voor jaargangen, 1949-2020, een lijst van te verwachtten uitgaven in 2021, een overzicht waarin de langlopende series zijn gegroepeerd alsmede een beknopte “Kleines Lexikon der Philatelie” sluiten het geheel af

  De omslag heeft twee flappen meegekregen waarop o.a. verklaringen van gebruikte afkortingen en symbolen evenals een simpele tandingmeter en liniaal afgedrukt zijn. Dit wordt aangeprezen als een innovatieve vernieuwing. Het zij zo.

  Als bijlage krijgt de verzamelaar een dun boekje, in het zelfde formaat (102 Blz.), meegeleverd. Het draagt de titel “Fehl- und Bestandsliste” een veredelde mancolijst in mijn opinie. Misschien is dit het excuus om de prijs van de uitgave stevig op te krikken?

Afijn; Zoals gezegd is dit een beknopte maar populaire, goede en zéér bruikbare catalogus voor de verzamelaar die op een snelle manier zijn verzameling wil kunnen overzien. Of die 50% prijsverhoging voor hen een bezwaar zal zijn om deze uitgave aan te schaffen zal de tijd moeten leren.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 680
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, Softcover 19 x 11,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-324-0
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 15,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021