Titel: Hungary, 1919, Stamps & Forgeries.

Includes Croatia and Fiume 1918, Czech 1919, Debrecen II and Kingdom Wheatsheaf 1920.

Henk P. Burgman (AIJP)

Na zijn boeken die de vervalste opdrukken van Oekraïne, Armenië en de Balkan rond de 1e Wereldoorlog behandelden heeft Philip Clark Souers zich geworpen op de vervalsingen van de opdrukken op Hongaarse zegels tijdens de roerige tijden na afloop van de “Grote oorlog” eind 1918 tot in 1920.

Na het verliezen van die oorlog viel de Dubbelmonarchie (Oostenrijk-Hongarije) in stukken uiteen. De eerste Hongaarse republiek ontstond in november 1918 en werd in maart 1919 alweer opgedoekt door de inval van door Moskou gestuurde communistische troepen. Hierna vielen de Roemenen de communisten aan en verdreven hen. Hierop reageerden weer de Westerse mogendheden en dwongen de Roemenen op hun beurt zich terug te trekken waarna admiraal Miklós Horthy nog vele jaren de lakens uitdeelde. De eerste republiek overdrukte de oude Hongaarse zegels en gaven al snel aangepaste postzegels uit.

De Communisten gaven niet alleen een iconische serie uit maar ook zij overdrukten diverse Hongaarse zegels. Verschillende gebieden die in het oude Hongarije lagen zijn, meestal een korte periode, bezet geweest zoals Arad (Serven en Fransen), Baranya (Serven), Banat- Bacska (14 dagen onafhankelijk daarna Servische bezetting), Debrecen (Roemenen) en ga zo maar door. In al deze gebieden werden de nog aanwezige “Magyar Kir. Posta” zegels met eigen teksten, figuren en symbolen overdrukt. Ook in streken en gebieden die door Tsjechoslowakije, Joegoslavië/ Kroatië en Fiume werden gevormd zijn opdruk zegels uitgegeven. Veel van deze overdrukken zijn vervalst. Op zijn eigen, onnavolgbare manier, bespreekt en toont Clark vele, vele vervalsingen. Hij bespreekt ze niet alleen maar laat ook door middel van vele uitvergrotingen de verschillen tussen de diverse vervalsingen en echte opdrukken zien.

Tevens geeft hij tips hoe je met “Power Point” vervalsingen kunt vinden en herkennen. Het boek opent met een klein historisch overzicht van de gebeurtenissen in die streken. Daarna gaat hij chronologisch en per gebied aan de gang en toont per zegel details van de echte en de vervalste opdrukken. Tevens gaat hij per gebied ook nog iets dieper in de korte geschiedenis en hoe het is ontstaan en weer verdween. Een uitgebreide referentie en literatuurlijst completeert deze publicatie.

 Voor de verzamelaar van deze zegels is deze uitgave echt een “must” om in de boekenkast te hebben staan. 

Er zit één, klein, nadeel aan dit boek. Clark verwijst namelijk naar de Scott catalogus als hij catalogusnummers vermeld. Maar dat zal denk ik geen belemmering zijn om Clark’s vierde deel aan te schaffen.

Schrijver: P. Clark Souers
Taal: Engels
Bladzijden: 67
Illustraties: Kleur
Verlijmd softcover 28 x 21,5 cm.
Uitgever: P. Clark Souers
Prijs: € 23,50 Incl. verzendkosten.

Informatie // Verkrijgbaar bij: H. P. Burgman.
E-mail:


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021