Michel schaken op postzegels

Schaken schach postzegels michel catalogus

Titel: Michel Schach – Ganze Welt

Henk P. Burgman (AIJP)

Hier hebben we dan de 1e editie van de catalogus met schaak als onderwerp. In het voorwoord pretendeert de Michel redactie alle postzegels met betrekking tot het bordspel schaken opgenomen te hebben. Nu heb ik dat al eerder gelezen in een voorwoord van een thematische catalogus maar kon men dat niet waarmaken. Er kwam altijd weer iemand op de proppen met een ongemelde zegel of iets dergelijks. Afijn de tijd zal het leren of deze uitgave bijna compleet is of verre van compleet.

 Zoals eerder gezien neemt deze catalogus alles op wat met schaak te maken heeft. Dus we vinden niet alleen maar schaakborden en dito stukken maar ook zegels met afbeeldingen van schaakgrootmeesters en zegels die te maken hebben met bijvoorbeeld een schaaktoernooi. Zelfs zegels in connectie met de in Oost-Azië, vooral China, populaire variant Xiangqui zijn opgenomen. Men heeft echt getracht alles op te nemen op dit gebied. Wel zijn ze, zoals in de inleiding al gemeld, zo consequent geweest om complete series te vermelden ook al zit daar maar één zegel met een schaak connectie in. Hierdoor vinden we dan, vooral bij mega postzegel uitgevende landen grote series, veel tekst maar, gelukkig, slechts een of twee ter zake doende illustraties. Deze schaak catalogus heeft 3000 illustraties en 12.000 prijsindicaties. De aanschafprijs vind ik, zeker voor een eerste uitgave aan de hoge kant, maar de verzamelaar bepaalt zelf wel of deze uitgave het geld waard is.


Bladzijden: 176
Illustraties: Kleur
Verlijmd, softcover 21 x 15 cm.
ISBN: 978-3-95402-244-1
Prijs: € 49,00 Excl. verzendkosten.

Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020