Michel Rode Kruis

Rode Kruis Rotes Kreuz ganze welt

Titel: Michel Rotes Kreuz – Ganze Welt

Henk P. Burgman (AIJP)

Ik denk dat er wereldwijd geen hulporganisatie is die zo een bekendheid geniet als het Rode Kruis. De tot deze organisatie toegetreden zusterorganisaties met hun Islamitische en Israëlische emblemen moeten we als gelijke organisaties met gelijke rechten en plichten beschouwen. Dit principe vinden we ook terug in deze thematische catalogus. De samenstellers pretenderen dat in deze catalogus alle uitgegeven postzegels met afbeeldingen van deze emblemen of ten bate van deze organisaties opgenomen zijn evenals zegels met een sterke relatie tot een of meerdere van deze organisaties. Hoewel het Rode Kruis al in 1864 was opgericht werd de eerste postzegel pas in 1889 in Portugal uitgegeven. Dit was eigenlijk een portvrij zegel die alleen op post van het Portugese Rode Kruis geplaatst mocht worden. Ondertussen zijn er ruim 180 nationale organisaties bij het Rode Kruis aangesloten waarvan velen initiatieven hebben genomen tot, of zijdelings betrokken zijn geweest bij, het uitgeven van gerelateerde zegels. 

Het is een kleurrijke catalogus geworden met ruim 330 bladzijden, 4000 afbeeldingen en 20.000 prijsnotities. Alle opgenomen zegels hebben op de een of andere manier een link met de organisatie. Dat kan een van de gebruikte en geaccepteerde emblemen zijn maar ook bekende mensen (zoals Henri Dunant) en gebeurtenissen (bijvoorbeeld bij congressen en jubilea). Tevens kunnen we toeslag zegels of gewone frankeerzegels met ter zake doende op- of overdrukken hier terugvinden. Een goed uitgevoerde catalogus en ook voor deze geldt het is de eerste Michel uitgave met betrekking tot dit thema dus even afwachten of de verzamelaar bereid is om de toch wel hoge aanschafprijs neer te tellen.

Bladzijden: 336
Illustraties: Kleur
Verlijmd, softcover 21 x 15 cm.
ISBN: 978-3-95402-255-7
Prijs: € 69,80 Excl. verzendkosten.

Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de

Meer boekbesprekingen vindt je hier


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020