Perfincatalogus NL 3e editie

Catalogus van de perfins van Nederland  & OR
Catalogus van de perfins van Nederland  & OR
Catalogus van de perfins van Nederland  & OR

Catalogus van de perfins van Nederland en OR – 3e editie

Een boekbespreking door Henk Burgman

Onder deze titel is na 11 jaar de 3e editie van deze catalogus verschenen. 

Het is een ruim opgezette catalogus geworden waarin alle tot op heden bekende perfins (zo als firma perforaties in verzamelaars jargon worden genoemd) van Nederland en de Overzeese Rijksdelen zijn opgenomen. Uiteraard zijn alle nieuw ontdekte perfins en types die sinds de 2007 editie boven water zijn gekomen hier opgenomen. Niet alleen postzegels zijn voorzien van perfins. We kunnen ze ook vinden op diverse belasting- alsmede kwitantiezegels etc. De catalogus opent met een uitgebreide inleiding over hoe het gebruikte systeem te gebruiken alsmede veel achtergrond info betreffende het ontstaan van de perfins etc. Deze inleiding is ook in het Engels opgenomen waardoor het ook voor buitenlandse verzamelaars duidelijk is hoe het e.e.a. werkt.

De catalogus is per gebied op alfabetische volgorde opgezet. Na elke letter vinden we een aantal illustraties van poststukken of losse zegels met de perfins. Elke perfin word 2x, op ware grote, afgebeeld; gezien van de voorkant alsmede van de achterkant. Door deze methode kan de verzamelaar simpelweg zijn zegel op de afbeelding leggen en als alle gaatjes overeenkomen dan is de zaak geklaard en de perfin bepaald. Bij de betreffende perfin vinden we de code waaronder de perfin bekend staat. Tevens word, indien bekend, de naam en de vestigingsplaats van de onderneming vermeld. Uiteraard word ook de periode van gebruik vermeld. Verder vinden we punten waarderingen voor de perfin los en op brief. Uiteraard zijn vele perfins op meerdere verschillende zegels gebruikt. Dat het ene zegel vaker met een perfin voorkomt dan een ander geeft natuurlijk prijsverschillen. Bij elke perfin vinden we het, NVPH, catalogus nummer van de zegels die bekend zijn met de betreffende perfin. Elk nummer heeft een “achtergrond” kleurtje meegekregen.

Achterin het boek, binnenzijde achterblad, vinden we een kleuren tabel met een waardeaanduiding voor de gebruikte kleuren. Verder vinden we nog wat technische gegevens zoals de hoogte van de perfin alsmede het aantal gaatjes per gebruikte letter of symbool. Een drietal perfins zijn bekend op buitenlandse zegels, en er zijn ook buitenlandse perfins in Nederlandse zegels bekend. Ook dezen vinden wij in deze catalogus. 

Kortom met deze catalogus komt zowel de beginnende als de gevorderde verzamelaar een heel eind in het ordenen, inrichten en opzetten van zijn verzameling. Ik zou bijna zeggen dat het voor de serieuze verzamelaar van perfins een must is om deze uitgave in huis te halen. Voor de prijs hoeft u het niet te laten. Het boek is voor slechts € 29,00 rechtstreeks bij de vereniging (Perfin Club van Nederland) te verkrijgen. Meer informatie over de vereniging en over perfins, kunt u vinden op de website www.perfinclub.nl; meer info betreffende het boek en de vereniging kunt u ook opvragen via .

Mocht u warm gelopen zijn en meteen lid van de vereniging willen worden dan betaald u nog steeds die € 29,00 maar bent u wel meteen een jaar lang lid, er komt overigens, wel € 5,00  verzendkosten bij.

Schrijvers: J.L. Verhoeven & N. v.d. Lee. 

Taal: Nederlands

Bladzijden: 360

Illustraties: Kleur

Verlijmd, 26 x 18,5 cm. 

ISBN: 978-90-75931-00-6

Uitgever: Perfin Club Nederland

Prijs: € 29,00 excl. € 5,00 verzendkosten.

Informatie // Verkrijgbaar bij: Perfin Club Nederland

E-mail: " target="_blank">.

Meer boekbesprekingen zijn hier te vinden.


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020