Norma catalogus Finland 2020

Norma catalogus Finland 2020

Titel: NORMA – 2020

Henk P. Burgman (AIJP)

Ook deze alom bekende catalogus heeft weer zijn jaarlijkse uitgave gepubliceerd. Zoals we gewend zijn van de “kleine” Norma vinden we hier alle door Finland en gebieden (Aunus – Noord Ingermanland, Karelië en Oost Karelië) + Åland uitgegeven post-, automaat-, frankeer-, buspakket-, en veldpostzegels. Ook de door de post uitgegeven postzegelboekjes, jaarsets en maximumkaarten komen aan bod. De prijssetting is weergegeven in drie kolommen en wel voor ongebruikt, tot 1885, of postfris, na 1885, gebruikt en op brief, tot 1963 of gebruikt in excellente conditie, na 1963.  Waarvoor er gekozen is voor deze opsplitsing is mij niet geheel duidelijk maar een kniesoor die daar op let.

Bij de eerste 3 emissies zijn er 4 prijskolommen vermeld. Daar wordt o.a. onderscheid gemaakt met betrekking tot de kwaliteit van de tongen. Verder worden ook nog de prijzen voor FDC ’s vermeld en vinden we bij de modernere uitgaven de perforatie verschillen vermeld en geprijsd. Alle afbeeldingen zijn buitengewoon scherp en in kleur. Waar nodig zijn, vooral bij de klassieke uitgaven, verhelderende illustraties ingevoerd die de diverse typen verduidelijken. Ook de diverse standen van de watermerken zijn duidelijk weergegeven. Bij Åland vinden we drie kolommen n.l. voor postfris, gebruikt en luxe gebruikt. Uiteraard vinden we ook de gutterpairs, geprijsd en al, terug.

Ook dit jaar is de laatste sectie van dit boekje geweid aan de Finse munten en bankbiljetten (1860 – 2019) die in de loop der jaren in Finland zijn gebruikt. Uiteraard is alles weer bijgewerkt inclusief de laatste uitgiften van november 2019. Het is geen diepgaande catalogus maar voor de doorsnee verzamelaar voldoet deze uitgave weer prima. De gehele catalogus is drietalig (Fins, Zweeds en Engels) waardoor ook de niet Fins lezende verzamelaar niet voor verrassingen hoeft te komen staan. Het is een handzaam boekwerkje dat gemakkelijk mee te nemen is naar beurs of bijeenkomst. Door het aanvinken van de kleine hokjes die voor de catalogusnummers zijn geplaatst is het gelijktijdig een handige mancolijst en kan men, zonder door de waarderingen heen te krassen, makkelijk zien wat er in de verzameling aanwezig is en/of wat er nog ontbreekt. Ook de prijs mag geen beletsel zijn, de Finse winkelprijs bedraagt slechts € 24,00.

Portokosten van uit Finland zijn evenals in andere Noord Europese landen behoorlijk hoog maar bij meerdere bestellingen kan ik korting krijgen.


Taal: Fins/Zweeds/Engels
Bladzijden: 432
Illustraties: Kleur
Verlijmd, 21 x 13,5 cm.
ISSN: 0358-1225

Uitgever:  Käpylän Merkki Oy
Winkelprijs: € 24,00  excl porto
Informatie // Verkrijgbaar bij: Käpylän Merkki Oy, Mäelal:ankatu 84, Fin 00610 Helsinki, Finland.
E-mail:

Website: www.kapylanmerkki.fi

Meer boekbesprekingen zijn hier te vinden


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020