Michel Zuid + West Afrika

Titel: Michel West-Afrika 2019 = Band 5 – deel 1 & 2.

Titel: Michel West-Afrika 2019 = Band 5 – deel 1 & 2.

Een boek bespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Onder deze titel is deel 5 van de zogenoemde “Übersee” set op de markt gekomen.

Om alle misverstanden uit te sluiten: Het is het 5e deel van de reeks Übersee catalogi. Dit vijfde deel is, zo als gewoonlijk, opgesplitst in 2 aparte delen. 

 Deel 1 behandelt de landen A tot en met G; zijnde: Benin met Dahomey, Burkina-Faso met Opper Volta, Ivoorkust, Frans West-Afrika, Gambia, Ghana met de Goudkust, Guinee met Frans-Guinee en Guinee-Bissau met Portugees-Guinee. In Deel 2 vinden we de rest, H tot en met Z; Kameroen, Kaapverdië, Liberia, Mali, Mauritanië, Niger, Nigeria, Senegal, Sierra Leone en Togo.

Dat veel van deze landen door sommige verzamelaars zogenoemde “plaatjes landen” worden genoemd, is alom bekend. Edoch door deze overvloed aan plaatjeszegels is het een gebied dat door de thematische verzamelaar veelvuldig doorzocht wordt op zoek naar passende motieven en afbeeldingen. Bijvoorbeeld Guinee. Dat heeft  13 358 losse zegels en  2977 velletjes of blokken uitgegeven. Door deze overvloed van zegels en series, met soms wel tientallen zegels, en de vele blokuitgaven, kunnen niet alle afzonderlijke zegels en blokken afgebeeld worden. De catalogi moeten wel handelbaar blijven. Veel prijzen, maar niet allen, zijn aangepast, of worden nu voor het eerst vermeld. We vinden nog vele -,- waarderingen.

Dit zijn items die niet of nauwelijks door de Michel jongens en meisjes zijn te waarderen. Oorzaak is meestal het ontbreken van deze items op de open markt. Vele duizenden afbeeldingen van zowel zegels als blokjes/velletjes zijn opgenomen en/of verbeterd. Volgens de inleiding is dit een tijdrovend werkje, daar kan ik me wel iets bij voorstellen, en nog niet voltooid. Dit houdt in dat nog vele zegels niet in kleur zijn opgenomen maar zoals gezegd; er wordt aan gewerkt. Misschien dat een volgende uitgave wel geheel gekleurd is. Bij de meeste velletjes zijn de afmetingen vermeld wat wel handig is als men zijn eigen bladen maakt dan weet je welk formaat stroken je nodig hebt.

Het zijn volwaardige Michel catalogi waar niet alleen de thematische collectioneur maar ook de verzamelaar van deze specifieke landen veel informatie uit kan halen. Deel 1 heeft, t.o.v. de voorgaande uitgave, er pakweg 500 nieuwe afbeeldingen en 8000 nieuwe nummers bij gekregen. Bij deel 2 zijn dit er respectievelijk 2800 en 7000.

 Alle bekende Michel onderdelen zijn aanwezig en het geheel is in de bekende “nieuwe” Michel opzet uitgevoerd. Dus met harde kaft en twee leeslinten. De beide delen bevatten pakweg 22.000 afbeeldingen en zo’n 132.000 prijswaarderingen. Twee landkaarten, in kleur, en een steekwoorden lijst  complementeren beide uitgaven.

Deze twee delen zijn ook als E-boek verkrijgbaar voor 69,00 Euro per deel.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 800 + 928
Illustraties: Kleur – zwart/wit
Verlijmd, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-256-4 (Deel 1)

ISBN: 978-3-95402-236-6 (Deel 2)
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: 89,00 (per deel) € Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de

Back west Afrika