Michel WNF catalogus

Michel WNF catalogus

Titel: Michel WWF – World Wide Fund For Nature

Henk P. Burgman (AIJP)

Dit is de tweede uitgave van deze catalogus die postzegels behandeld die in het teken staan van met uitsterven bedreigde dieren. Niet alle zegels zijn in samenwerking met het WWF uitgegeven. De meeste zegels dragen wel het bekende WWF logo met het pandabeertje. Welke zegels nu officieel, dus met toestemming van het WWF, het logo dragen word jammer genoeg niet vermeld. Er worden uit 220 landen zegels vermeld. Ten opzichte van de eerste editie (2016) zijn er ongeveer 100 nieuwe postzegeluitgiften opgenomen. Dit zijn niet alleen nieuwe uitgiften van de laatste jaren (tot aan eind 2019) maar ook zegels die sinds het uitbrengen van de vorige editie door het Michel team zijn opgespoord. Bijna alle zegels zijn in natuurlijke kleuren weergegeven. Nog een enkele zegel vinden we in zwart/wit. Echter bij een aantal series zijn helemaal geen afbeeldingen. Dat vind ik toch wel een beetje vreemd. Toch zijn er volgens Michel circa 2900 zegels afgebeeld.

 Ook bij dit thema ontkomen we niet aan ellenlange series, uitgegeven door bepaalde postadministraties, waarin tientallen zegels en blokken voorkomen waarvan er misschien maar een paar exemplaren voldoen aan het criterium WWF. Zo zag ik bij de opgenomen zegels van “Republique De Guinée” een serie waarbij een zegel met een (Olympische) speerwerper staat afgebeeld. Op de achtergrond zien we een, naar ik vermoed, hagedis afgebeeld. Van deze 18 zegels heeft er slechts één een prijswaardering meegekregen. Tevens zag ik een serie van Noord-Korea van 100 (!) waarden waar twee zegels worden afgebeeld een met een beer en een met een dame op een tractor.

De catalogus is opgebouwd zoals we gewend zijn van Michel. De zegels krijgen de nummering mee zoals ze in de diverse landen catalogi genummerd zijn. De zegels krijgen twee prijskolommen mee één voor postfris ** en één voor gebruikt . 

Prijzen voor FDC’s zien we hier en daar ook vermeld evenals die voor blokken en souvenirvelletjes.

Het geheel wordt afgesloten met twee inhoudsopgaven. Één per land van uitgifte en één per jaar van uitgifte. Als je dan toch bezig bent zou ik zeggen doe dan ook een inhoudsopgave, in alfabetische volgorde, van de Latijnse dierennamen.

Ook dit boekje heeft een, in mijn ogen althans, stevige aanschafprijs. Maar er zullen best wel verzamelaars zijn die dat er voor over hebben.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 168
Illustraties: Kleur
Verlijmd, softcover 21 x 14,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-298-4
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 49,90 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de

Meer boekbesprekingen zijn hier te vinden.


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020