Michel – Westlicher Balkan 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

In deel zes van deze Michel Europa reeks vinden we de zegels die uitgegeven zijn door de landen en gebieden die gesitueerd zijn in de westelijke Balkan. Dit zijn, in alfabetische volgorde, Bosnië & Herzegovina (inclusief de uitgaven van de Kroatische Post en van de Servische Republiek), Joegoslavië, Kosovo, Kroatië, Montenegro, Noord Macedonië, Servië, Slovenië en, last but not least, Trieste – Zone B. Voorwaar een bond gezelschap met een dito historisch verleden. Dit komt ook naar voren als je de uitgeven zegels goed bekijkt. In mijn optiek een spannend gebied wat best een uitdaging is om te (gaan) verzamelen.

Wat is er nieuw of veranderd sinds de 2020 uitgave? Veel schokkends is het niet. Bij Kroatië zijn een dertiental nieuwe variëteiten opgenomen en er zijn ook hier weer een aantal nieuwe illustraties toegevoegd die er voorheen niet in stonden of die minder geslaagde afbeeldingen vervangen. Uiteraard is alle tekst weer geheel doorgenomen en zijn minder opvallende correcties doorgevoerd. De prijzen zijn weer aangepast aan de huidige situatie. Opvallend is dat bij diverse Joegoslavische motief series en bij Servische velletjes/blokjes grote prijsstijgingen terug te vinden zijn. Ook de misdrukken van diverse Noord Macedonische uitgaven zijn gewild en staan daardoor verrassend hoog genoteerd. Natuurlijk zijn alle nieuwe uitgaven ( tot eind 2020 en soms zelfs tot begin 2021 ) toegevoegd. 

Wat kan ik verder nog toevoegen? Niet veel! De catalogus ziet er weer gelikt uit en voldoet aan alle Michel eisen. Met 928 pagina’s waar we ongeveer 10.400 kleuren afbeeldingen kunnen bewonderen en met pak weg 45.000 prijsnoteringen zal niet alleen de verzamelaar van de zegels van deze gebieden maar ook de thematische verzamelaar wel weer aan zijn trekken komen. 

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 928
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-356-1
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 52,- Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021