Michel West Europa

Henk P. Burgman (AIJP)

Deel drie van de Europa reeks is ook alweer verschenen. Bij Michel houden ze een strak en rap verlopend schema aan om hun 16 Europa delen gespreid op de markt te kunnen brengen.

In dit derde deel komen Frans Andorra, Frankrijk en Monaco aan de beurt. 

Ook dit deel is in de bekende Michel stijl opgezet met twee prijskolommen voor * = Ongebruikt tot 1945, daarna ** = Postfris en ⦿
= Gebruikt. Zoals we gewend zijn geeft ook dit deel ons alle informatie die de doorsnee verzamelaar van de hierin opgenomen landen en gebieden nodig heeft om zijn verzameling te bewerken en bij te houden. Daar waar nodig worden type-, watermerk- en tandingverschillen vermeld. Dit is een standaard onderdeel van de opbouw en lay-out van alle Michel catalogi ook de diverse jaartabellen en overzichten met blokken en boekjes evenals de overzichten met langlopende zegels zijn ook dit keer gewoon aanwezig.

Wat is er nieuw te ontdekken in deze uitgave? Uiteraard is het geheel, volgens Michel, uitgebreid doorgevlooid en zijn er vele correcties uitgevoerd en zijn de catalogus prijzen aangepast aan de huidige markt. Vooral bij de portzegels van Andorra zijn behoorlijke prijsstijgingen te vinden. Bij Monaco vinden we alle nieuwe uitgiften tot eind 2020. Van Frankrijk en Frans Andorra zijn zelfs die van begin januari 2021 opgenomen. Frankrijk telt ruim 300 meer catalogusnummers dan de voorgaande editie. Opmerkelijk! Dat betekent dat Frankrijk gemiddeld bijna elke dag een postzegel uitgeeft! Ook zijn er bij Frankrijk, eindelijk, weer een aantal zwart/wit illustraties verwijderd en goede kleuren illustraties voor in de plaats gekomen.

Verder blijft ook deze catalogus een gedegen uitgave met bijna 900 pagina’s waar we 41.900 prijsnoteringen kunnen terug vinden evenals ruim 9000, meest kleuren, afbeeldingen.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden:  899
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-353-0
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 52,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021