Michel Vuurtorens


Titel: Michel Leuchttürme – Ganze Welt

Henk P. Burgman (AIJP)

Ook deze thematische catalogus met vuurtorens als onderwerp is aan zijn tweede publicatie toe. De vroegst bekende zegel met een vuurtoren als afbeelding is van 1897 (Nieuw Zeeland) en de meest recente zegels zijn dit jaar uitgekomen. Deze catalogus bevat 16.500 vermeldingen van zegels, velletjes en blokken uit ongeveer 180 landen, beginnend met Aden en doorlopend tot en met Cyprus (Zypern) en 3200 meestal kleurenafbeeldingen.

Het viel mij op dat de kwaliteit van de afbeeldingen veel scherper zijn en dat de kleuren voller zijn dan in de voorgaande uitgave. Al met al zijn er 100 zegels méér opgenomen dan in de eerste uitgave. De opmaak is zoals we gewend zijn van de Michel catalogi en de zegels hebben de zelfde nummers als dat de zegels in de landen catalogi zijn opgenomen. Alle motief catalogi hebben, helaas, nog steeds de oude slappe omslagen.

Zoals we gewend zijn bij de motief catalogi van Michel worden er complete series behandeld dus als er in een serie één zegel met een vuurtoren aanwezig is worden alle andere zegels ook vermeld. Dit kan, vooral bij die landen die veel zegels uitgeven, behoorlijk irritant zijn, althans in mijn opinie.

Ook deze catalogus zal wel weer in een behoefte voorzien.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 280
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, softcover 21 x 14,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-278-8
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 69,90 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: 

Web-site: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020