Michel Schmetterlinge – Ganze Welt

Schmetterlinge vlinders michel catalogus
Schmetterlinge vlinders Michel catalogus achterzijde

Titel: Michel Schmetterlinge – Ganze Welt

Henk P. Burgman (AIJP)

In de reeks catalogi die een thema, of zo u wilt, een motief behandeld is voor de tweede maal een catalogus met als onderwerp vlinders uitgegeven. Het verzamelen van vlinders is al eeuwen een hobby voor de rijkere burgers en uiteraard onderzoekers geweest. Het verzamelen van postzegels met vlinders is voor de natuur minder schadelijk dan deze insecten in het wild te vangen en met een speld op een stuk karton te plakken en in vitrines bewaren. Een mooi opgezette verzameling met “vlinderpostzegels” kan een lust voor het oog zijn. Maar een goed opgezette thematische verzameling met als motief alles wat met vlinders te maken heeft is ook niet te versmaden. Deze catalogus is voor de eerst genoemde een must om te hebben terwijl voor de tweede verzamelaar deze catalogus slechts het begin zal zijn.

Volgens de uitgever is de eerste postzegel met een vlindermotief in Libanon (1930) uitgegeven. Helaas is deze zegel niet in kleur afgebeeld. Ik denk dat alle andere (± 5000) afbeeldingen wel in kleur zijn, ik heb tenminste geen andere zwart/wit afbeeldingen kunnen bespeuren. Waar mogelijk zijn zowel de Latijnse benamingen en de Duitse benamingen vermeld. Voorafgaand aan het catalogus gedeelte vinden we een kort overzicht van de gebruikte afkortingen en symbolen. De prijsnoteringen vinden we in 2 kolommen weergegeven n.l. voor ongebruikt (tot 1920) c.q. postfris (vanaf 1920) en gebruikt met zo hier en daar, waar nodig, prijzen voor zegels op brief en op FDC. De zegels zijn in verkleind formaat, ± 50%, Deze catalogus bevat 30.000 vermeldingen van zegels, velletjes en blokken uit ongeveer 200 landen. De opmaak is zoals we gewend zijn van de Michel catalogi en de zegels hebben de zelfde nummers als dat de zegels in de landen catalogi zijn opgenomen. Zoals we gewend zijn bij de motief catalogi van Michel worden er complete series behandeld dus als er in een serie één vlinderzegel aanwezig is worden alle andere zegels ook vermeld. Dit kan, vooral bij die landen die veel zegels uitgeven, behoorlijk irritant zijn, althans in mijn opinie.

Ondanks dit denk ik dat deze uitgave zijn weg naar de motief verzamelaar wel zal vinden. 

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 504
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, softcover 21 x 14,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-278-6
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 69,90 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de
Meer boekbesprekingen zijn hier te vinden


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020