Michel Usa special 2021/2021

Henk P. Burgman (AIJP)

Deze 10e jubileumeditie van de gespecialiseerde USA catalogus is na 7 lange jaren wachten eindelijk in de postzegelwinkel verkrijgbaar. Deze uitgave is uiteraard flink uitgebreid t.o.v. de voorgaande editie.   We vinden vele uitgaven die “uitgediept zijn. Vooral de “Forever” zegels zijn behoorlijk onder de loep genomen, en ze zijn aardig in prijs gestegen”ook. Tevens zijn de vele nieuwe uitgaven (meer dan 800 hoofdnummers, dus buiten de sub-types en vele “zelfplakkers” alsmede meer dan 60 “foil-sheets” en nieuwe postzegelboekjes), tot aan mei 2021, ingevoerd. Het geheel is opnieuw geredigeerd en vele, meestal kleine, correcties zijn doorgevoerd. Vele, vooral de oude klassieke emissies, van de 7000 kleurenillustraties zijn opnieuw in “high definition” gescand wat de weergave ten zeerste verbeterd. De zegels zijn in verkleind formaat, ± 50%, maar in redelijk goede kleuren en scherp afgebeeld. Het aantal prijswaarderingen is opgelopen tot meer dan 75.500, (dat zijn er 5.500 meer dan de voorgaande editie) waarvan vooral in de klassieke periode velen behoorlijk gestegen zijn. De ABC lijsten die uitgaan van de nominale waarden en het opzoeken van losse zegels een stuk makkelijker maken zijn verbeterd en aangevuld met onder andere de al eerder genoemde “Forever” zegels.

 Wat de opbouw van de inhoud van de catalogus zelf betreft is er niet zo heel veel veranderd.

 We beginnen met een uitgebreide inleiding waarin vele technische kanten van het postzegel verzamelen en de in de catalogus gebruikte kreten en afkortingen worden behandeld. Uiteraard vinden we naast de postzegels ook de blokken, postzegelboekjes, de automaat- en frankeer stroken, dienst-, port-, kranten en pakketzegels en wat al niet meer. Gedetailleerde en uitgebreide opgaven, met prijsbepalingen voor strippen, blokken van 4, velrandnummers, zegels met tab en FDC’s plus veel plaatfouten en varianten alsmede coverprijzen (tot 1944) zijn ook opgenomen.

De gebieden die weergegeven worden zijn behalve de Verenigde Staten zelf, beginnende met de zogenoemde ” Postmaster’s Provisionals”; Guam, Hawaii, de Geconfedereerde (Zuidelijke) Staten, Cuba (1898-1902), Panama kanaal zone, de Filipijnen (1898-1946) en Puerto Rico (1898-1900). Zoals het een speciale catalogus betaamt worden d.m.v. kleine illustraties diverse beeldtypen, varianten etc. etc. duidelijk weergegeven. Sommige langlopende zegels zijn zo uitgediept dat de behandeling daarvan enkele pagina’s bevatten.  De prijsnoteringen vinden we tot aan 1930 in 3 kolommen voor ongebruikt met plakker, postfris en gebruikt met waar nodig extra prijzen voor FDC’s en de zegels op brief. Daarna in 2 kolommen n.l. voor postfris en gebruikt met zo hier en daar, met wederom waar nodig, prijzen voor zegels op brief en op FDC. Tevens vinden we prijzen voor zegels in blokken van 4, 6 of 8 met plaatnummers. Natuurlijk zijn de prijzen aangepast aan de huidige markt die in 7 jaar tijd, behoorlijk is veranderd. Hierdoor vinden we, vooral bij de klassieke emissies, hoge prijsverschuivingen terug. Genoteerd mag worden dat deze zegels, in uitzonderlijke goede kwaliteit, in de huidige markt regelmatig ruim boven de catalogus waarderingen van de hand gaan. Ook hier gaat de kreet “Quality Sells” weer op.

Het geheel is wederom een Michel waardige catalogus geworden waarvan naar mijn idee de prijs wel wat aan de hoge kant is maar die door de verwoede USA verzamelaar wel aangeschaft zal gaan worden én je krijgt er wel weer een in harde kaft uitgevoerde catalogus, met twee leeslinten, voor terug. Daar kan je best weer zeven jaar mee vooruit (iets korter mag van mij ook wel).

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 928
Illustraties: Kleur
Hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-371-4
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: 89,00 € Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering – Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel
E-mail:

Website: www.michel.de


© FV De Gelderse Vallei 2021