Michel – Südlicher Balkan 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

De “die hard” verzamelaar van de Balkan landen hebben alweer een tijdje staan uitkijken naar dit 7e Europa deel. Samen met deel zes maakt dit de Balkan compleet. In deze catalogus vinden we de uitgaven die door de volgende landen zijn uitgegeven. De Egeïsche eilanden, Albanië, Bulgarije, Epirus, Griekenland, Ikaria, de Ionische eilanden, Kreta, Oost Roemelië, Samos en Trachië. Ook de zegels die door de “Autonome Monastieke Staat van de Heilige Berg” sinds 16 mei 2008 worden niet vergeten. Het is maar een klein gedeelte van Europa maar uiterst interessant door de geschiedenis van dit gebied waardoor er veel te beleven valt op filatelistisch gebied. Maar dat hoef ik de geïnteresseerde verzamelaar niet te vertellen.

Zoals hiervoor al opgenoemd handelt het hier om elf landen en gebieden. Sommige gebieden geven allang geen postzegels meer uit. Anderen zijn in de loop van de geschiedenis aanmerkelijk veranderd van staatsvorm, ze zijn ooit bezet geweest of opgegaan in andere landen. Kortom een zéér interessant gebied voor de verzamelaar met interesse in geschiedenis.

Wat is er veranderd c.q. vernieuwd ten opzichte van de vorige uitgave? Bij Albanië vinden we behoorlijk wat prijs aanpassingen vooral bij de emissies na 1920 en bij de meer modernere tussen 2016 en 2018. Dit zien we ook bij de Bulgaarse en Griekse uitgaven na 1950. Bij Griekenland is het hoofdstuk betreffende de verplichte toeslagzegels opnieuw bewerkt en nagelopen. Bij Kreta zijn data van uitgiften bij de klassieke zegels aangepast aan de Juliaanse kalender die destijds van kracht was en bij Bulgarije zijn de ingetrokken uitgaven van 2017 alsnog opgenomen. Verder zijn, zoals we mogen verwachten, alle nieuwe uitgiften opgenomen tot en met begin 2021 en zijn alle prijzen aangepast aan het huidige marktniveau. Ook in deze uitgave is er een begin gemaakt om de schematische voorstellingen van de velletjes uit de postzegelboekjes (H-Blatt in Michel Duits) om te zetten naar afbeeldingen van de echte velletjes. Dit zevende Europa deel bevat ruim 800 pagina’s met 10.100 afbeeldingen waarvan ruim 160 nieuw zijn om dat ze nu pas beschikbaar zijn of om oudere onduidelijke illustraties te vervangen. Met een ruime 40.000 prijsnoteringen is deze catalogus weer helemaal compleet.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 832
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-357-8
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 52,- Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021