Michel Schweiz spezial 2021-2022

Titel: Michel Schweiz-Spezial 2021/2022

Henk P. Burgman (AIJP)

Hier heb ik de al weer 39e uitgave van deze Zwitserland catalogus voor mij liggen. Ik kijk nu al uit naar de volgende uitgave, dat wordt de 40e een klein jubileum, dus misschien wel iets aparts in het verschiet?

Zoals gewend vinden we in deze catalogus de Kantonale evenals de Federale uitgaven. Als u naar de inhoudsopgave kijkt ziet u dat er niet minder dan twintig hoofdstukken terug te vinden zijn in deze catalogus. Behalve de “gewone” postzegels komen we ook de rolzegels, de postzegelboekjes en de automaatzegels/stroken tegen. Uiteraard ook de dienst-, port-, telegraaf-, luchtpost- en militaire zegels. Lokaal uitgeven zegels en de emissies voor de diverse internationale organisaties worden, evenals de postwaardestukken, niet vergeten.

Bij de Kantonale zegels zien we wederom behoorlijke prijsstijgingen vooral bij zegels op brief. Dit geld ook voor de modernere Federale zegels. Verder vinden we in deze aflevering veel nieuwe samenhangende zegels vermeld en afgebeeld. Veel afbeeldingen en beschrijvingen van variëteiten en plaatfouten zijn opnieuw onder de loep genomen en waar nodig verbeterd en aangevuld. Uiteraard is alles weer, redactioneel, doorgelopen en zijn de prijzen ook bij de modernere uitgiften, behoorlijk aan het stijgen. Tevens zijn er weer, waar bekend, de oplagecijfers van modernere uitgiften genoteerd en zijn de nieuwste uitgiften, tot en met mei 2021, opgenomen. 

Het hoofdstuk betreffende de postwaardestukken is helaas nog steeds grotendeels in zwart – wit uitgevoerd, pas vanaf 2000 komen we hier kleuren afbeeldingen tegen.

De catalogus sluit af met de zegels die in 1944 werden uitgegeven ten behoeve van de Italiaanse enclave Campione bij het meer van Lugano en een (in mijn opinie nog steeds te summier) overzicht van de Zwitserse posttarieven tot en met de tarieven vanaf 01-01-2017.

Ook in deze Michel uitgave zijn weer vele zegels opnieuw ingescand met een hogere resolutie waardoor de scherpte en duidelijkheid van de afbeeldingen zijn toegenomen. Een harde kaft, maar geen (jammer)  leeslinten meer, verhogen ook bij deze catalogus het gebruiksgenot.

Mede door haar/zijn bescheiden uitgiftebeleid met mooi ontworpen zegels wordt het verzamelen, na een lange dip, van Zwitserse zegels steeds populairder en is deze catalogus zowel voor de beginnende als de gevorderde verzamelaar meer dan nuttig naslagwerk. Voor de, toch wel pittige, aanschafprijs van 72 hele Nederlandse Euri krijgt u een gedegen catalogus bestaande uit ruim 470 pagina’s met 4400 meestal scherpe kleurenafbeeldingen en 34.000 realistische prijsnoteringen.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 472
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-373-8
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: 72,00 € Excl. verzendkosten.


Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021