Michel Schweiz spezial 2018-2019

Zwitserland speciaal catalogus
Michel Schweiz-Special back

Titel: Michel Schweiz-Special 2018/2019

Een boek bespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Het is alweer de 37e publicatie van deze Zwitserland catalogus.

Zoals gewoonlijk vinden we in deze catalogus de Kantonale alsmede de Federale uitgaven. We komen uiteraard ook de rolzegels, de postzegelboekjes en de automaatzegels/stroken tegen. Uiteraard ook alle gewone frankeer en postzegels, de dienst-, port-, telegraaf-, luchtpost- en militaire zegels. Lokale uitgeven en de emissies voor de diverse internationale organisaties worden, evenals de postwaardestukken, niet vergeten.

Eigenlijk is er niet zoveel veranderd ten opzichte van de voorgaande uitgave. Natuurlijk is er het een en ander opnieuw geredigeerd en zijn alle nieuwe uitgaven weer bijgewerkt. Diverse nieuw gevonden, en reeds bekende, plaatfouten zijn ingevoegd. Door de hele catalogus vinden we bij de 33.000 prijsnoteringen behoorlijk wat stijgingen terug.

Het hoofdstuk betreffende de postwaardestukken is helaas nog steeds grotendeels in zwart – wit uitgevoerd. De belofte om hier wat aan te doen zijn ze nog steeds niet nagekomen. Pas vanaf het jaar 2000 staan de “ganzsachen” er gekleurd op. Jammer!! In deze uitgave zijn wel weer vele zegels opnieuw ingescand met een hogere resolutie waardoor de scherpte en duidelijkheid van de pakweg 4300 afbeeldingen zijn toegenomen.

 De catalogus sluit af met één pagina waar de zegels die in 1944 werden uitgegeven ten behoeve van de Italiaanse enclave Campione bij het meer van Lugano worden weergegeven. Met als sluitstuk een (in mijn opinie te beknopt) overzicht van de Zwitserse posttarieven tot en met de tarieven ingaande 01-01-2017. Een harde kaft en twee leeslinten verhogen het gebruiksgenot van deze uitgave.

Mede door haar/zijn bescheiden uitgiftebeleid met mooi ontworpen zegels wordt het verzamelen van Zwitserse zegels steeds populairder en is deze catalogus zowel voor de beginnende als de al wat gevorderde verzamelaar een meer dan nuttig en bruikbaar naslagwerk.

Dit deel is ook via de “Online Library” verkrijgbaar voor 49,00 €.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 472
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-249-6
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 68,00 Excl. verzendkosten.

In de “Online library”: € 49,00.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH, Ohmstraße1, D-85716 Unterschleißheim, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: 

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020