Michel Österreich Spezial 2021

Titel: Michel – Österreich-Spezial 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

Ook de Oostenrijk Speciaal catalogus is ondertussen weer verschenen.

Uiteraard is ook deze catalogus opgezet volgens het beproefde stramien dat voor, bijna, alle Michel catalogi geldt. En ook deze uitgave word met een harde kaft maar jammer genoeg zonder de twee leeslinten uitgeleverd.

In deze alweer 41e uitgave (met 7000, meest kleuren, afbeeldingen en 42.000 prijsnoteringen) vinden we de zegels van Kaisertum Österreich (1850/1867), het Kaiserreich (1867/1918), de Republik Deutsch-Österreich(1918/1938) en dan Oostenrijk als onderdeel van het 3e Rijk (1938/1945) en de daarop volgende Republiek Oostenrijk (1945/heden, 29 mei 2021). Tussen deze twee laatste vinden we ook nog de uitgaven voor de Sovjet Zone evenals die van de Amerikaanse, Britse en Franse zones.

De lokaaluitgaven van 1918-1938, zoals voor Linz, Burgenland en Tirool worden niet vergeten ook de lokaal uitgaven van 1945 worden niet vergeten. Daarna vinden we de uitgaven voor Lombardije en Venetië de Oostenrijkse post op Kreta en in de Levant en in China plus de 4 uitgaven van de Donau (DDSG) =  Dampfschiffahrts-Gesellschaft (1840/1880).

Hierna komen de emissies van Bosnië-Herzogawina (1879/1918) gevolgd door de Oostenrijks-Hongaarse Veldpost. Verder nog twee aparte hoofdstukken voor de postwaardestukken (zeer uitgebreid), en de Internationale antwoord coupons. De toevoeging “Spezial” moet je als catalogus uitgeven natuurlijk wel waarmaken. Daar slaagt deze uitgave redelijk wel in. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de vele honderden varianten die worden genoemd en afgebeeld. Ook de vele typen en onderlinge verschillen worden duidelijk kenbaar gemaakt evenals de verschillende watermerken. Di geldt ook voor papiersoorten en -afwijkingen en dito voor perforaties.

Wat is er veranderd en/of vernieuwd ten opzichte van de vorige uitgave? Illustraties zijn verbeterd daar waar nodig en mogelijk. Natuurlijk zijn de prijzen aangepast aan het huidige peil en is de gehele tekst uitgeplozen op grote en kleine onregelmatigheden. Prijsverhogingen vinden we vooral bij de periode van het Keizerrijk in het bijzonder bij papier en tandingsvariëteiten. Bij de uitgiften van de republiek zijn een aantal nieuwe varianten ontdekt en opgenomen. De toch al uitgebreide rubriek betreffende de postwaardestukken is opnieuw onder de loep genomen en daar zijn veel correcties aangebracht en veel prijzen naar boven bijgesteld.

De diverse overzichten met prijzen voor complete jaargangen, langlopende zegels, blokken, jaarmappen, cadeaukaarten en zwartdrukken etc. zijn gewoon weer van de partij. Een overzicht met “persoonlijkheden” ontbreekt niet en de regelmatige vermeldingen van vervalsingen kan ik zeer zeker toejuichen. Het geheel wordt afgesloten door een uitgebreide tarieventabel en een brochure met de titel “Wie entstehen die MICHEL-Preise?”.

Ik ben geen verzamelaar van Oostenrijkse postzegels of brieven maar ik vind het geheel een uitstekende uitgave die denk ik veel verzamelaars zal bekoren.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 784
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-349-3
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 72,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021