Michel Nordeuropa 2018/2019

Titel: Michel Nordeuropa

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Naast de Norgeskatalogen, de Facit en de AFA catalogi gebruiken veel Scandinavië verzamelaars een andere catalogus. Dit is de welbekende MICHEL-Nordeuropa Katalog.

Deze (alweer de 103e uitgave) catalogus behandelt de zegels van de Scandinavische landen: Denemarken, Færøer, Groenland, Finland met Aunus en Oostkarelië, Åland, IJsland, Karelië, Noord-Ingermanland, Noorwegen en Zweden plus de Baltische staten: Letland, Litouwen + Midden-Litouwen en Estland. 

Michel Noord Europa

Behalve de postzegels vinden we ook de frankeerlabels, de port- en dienstzegels en alle andere zegels die we ook in de andere diverse Noordse catalogi vinden. Wat apart is en waar veel verzamelaars blij mee zijn is dat er per land een hoofdstuk is waarin de samenhangende combinaties van zegels uit postzegelboekjes vermeld en zo hier en daar ook (schematisch) afgebeeld worden. Tevens worden de velletjes uit postzegelboekjes afgebeeld en geprijsd.

 De prijsnoteringen, zoals we gewend zijn bij de Michel catalogi, vinden we in 2 kolommen weergegeven n.l. tot 1920 voor *= Ongebruikt met originele gom en = Gebruikt. Voor de uitgaven vanaf 1920, **= Postfris en = Gebruikt, met waar nodig prijzen voor zegels op brief en op FDC. In vergelijking met de voorgaande editie zien we dat het hoofdstuk Zweden opnieuw onderhanden is genomen. Hierbij zijn vele watermerk variëteiten. Ook het nooit uitgegeven boekje uit 1994 (MH 188 = Facit 444) is nu opgenomen. Bij de meeste landen zijn de prijzen weer naar boven bijgesteld maar voor al bij de diverse Baltische staten zijn deze stek gestegen.  De zegels zijn in verkleind formaat, ± 50%, maar door de moderne scan mogelijkheden in goede kleuren en scherp afgebeeld. Waar nodig zijn verduidelijkende vergrotingen afgebeeld waardoor type verschillen goed te herkennen zijn. 

 Deze Michel Nordeuropa catalogus is met 1120 bladzijden, 62.000 prijsnoteringen en ruim 12.000  afbeeldingen, jaargangregisters met waarde aanduiding, overzichten van de postzegelboekjes, een gedegen naslagwerk van de diverse postale producten die door de Scandinavische en Baltische landen zijn uitgegeven.

Noord europa catalogus 2018-2019

Uiteraard is, zoals we ondertussen gewend zijn, ook deze catalogus met harde kaft en twee leeslinten uitgevoerd.

De Michel catalogus is mijns inziens een degelijke en goed bruikbare catalogus!

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 1120
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-275-5
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: 72,00 € Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH, Ohmstraße1, D-85716 Unterschleißheim, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel
E-mail: europa1@michel.de

Web-site: www.michel.de  


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2019