Michel Mitteleuropa 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

In het 2e Europa deel, dat de naam Mittel-Europa heeft behouden, worden de resterend 5 landen opgenomen die voorheen met de “Alpenlanden” deel 1 vormden. 

In dit tweede deel vinden we dus de uitgiften van Slowakije, de Tsjechische Republiek, Tsjechoslowakije, Hongarije en West-Hongarije. Volgens Michel zijn ook in deze uitgave alle teksten opnieuw bekeken en waar nodig aangepast en gecorrigeerd. In mijn optiek is er qua opmaak en uitvoering niet echt veel schokkends veranderd. Ik denk dat dit maar goed is ook. 

Wat wel opviel was dat bij de Tsjechische Republiek en bij Slowakije van diverse uitgaven de geldigheidsdata vermeld zijn. Bij Hongarije zijn er een flink aantal nieuwe, kleuren, illustraties bij vooral de klassieke zegels geplaatst.

 Uiteraard zijn ook hier de prijzen, meestal naar boven, aangepast en zijn er hier en daar wat correcties en kleine aanpassingen uitgevoerd en zijn alle nieuwe uitgaven tot eind 2020 opgenomen. 

Het geheel blijft in de bekende Michel stijl opgezet met twee prijskolommen voor * = Ongebruikt tot 1945, daarna ** = Postfris en ⦿ = Gebruikt.  Zoals we gewend zijn geeft ook dit deel ons alle informatie die de doorsnee verzamelaar van de hierin opgenomen landen en gebieden nodig heeft om zijn verzameling te bewerken en bij te houden. Daar waar nodig worden type-, watermerk- en tandingverschillen vermeld.

Verder is er niet veel nieuws of opwindends te vertellen over deze uitgave. Ook hier is de harde kaft, gelukkig, gebleven, en zijn de leeslinten ook hier, helaas verdwenen. De opmaak is, zoals vermeld, het zelfde gebleven en met 9100 kleuren illustraties en ongeveer 40.600 prijsnoteringen is dit toch wel weer een gedegen werkje geworden.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 800
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-352-3
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 52,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021