Michel Ganzachen Deutschland

Michel Ganzsachen Deutschland 2018

Een boekbespreking door Henk Burgman.

In deze, alweer 22ste uitgave vinden we de postwaardestukken uit de Duitse gebieden. Het eerste wat opvalt, maar wat wel te verwachten was, is het uiterlijk van de catalogus. Deze is aangepast, zoals het de laatste jaren gebruikelijk is. Dus een iets groter formaat en een harde kaft met leeslinten. In de loop der jaren zijn er vele duizenden postwaardestukken in de Duitse gebieden verschenen. Een compleet overzicht leveren is dan een zware taak. Nieuwe vondsten worden, gelukkig, nog steeds door verzamelaars en studiegroepen gemeld.

Nieuw in deze uitgave zijn een tarievenoverzicht voor Beieren, uitbreiding van de overzichten van andere gebieden en aanpassing van het hoofdstuk “Reich”. Verschillende onderdelen, o.a. de geallieerde bezetting en de nooduitgiften, zijn verbeterd en/of samengevoegd waardoor het een en ander overzichtelijker en begrijpelijker is geworden. Er zijn ongeveer 250 nieuwe postwaardestukken opgenomen. Verder zijn er veel kleine en grotere aanpassingen en verbeteringen doorgevoerd.

Deze catalogus is zoals we van Michel gewend zijn opgebouwd in chronologische volgorde en behandelt een 26-tal gebieden/onderwerpen. Ik zal u niet vermoeien met een complete lijst maar neem van mij aan dat het er zéér compleet uitziet. Behalve vele nieuwe afbeeldingen zijn uiteraard de prijzen aangepast en ook veel nieuwe details en, zoals al gemeld, recent opgedoken informatie zijn in deze uitgave verwerkt. Een “must have” voor de verzamelaar van postwaardestukken.

In bijna 900 bladzijden, met 4400 afbeeldingen, krijgt u een goed overzicht van dit verzamelgebied en voor de specialist is er genoeg in te ontdekken. Vele afwijkingen en typen worden besproken en waar nodig uitgebreid afgebeeld. De prijssetting is, meestal, naar boven bijgesteld. De ruim 18.500 prijsnoteringen voor de diverse stukken zijn waar nodig niet alleen voor gebruikt en ongebruikt weergegeven maar ook voor speciaal gebruik en/of voor andere mogelijkheden aangegeven.

Michel Ganzach Deutschland

Ook hieraan gaat vooraf een uitgebreide uitleg betreffende het verzamelen van deze stukken. Waar nodig zijn portotabellen opgenomen voor verdere verduidelijking van de noodzaak van sommige tarieven.

Kortom, dit lijvige boekwerk zal voor de verzamelaar van Duits gerelateerde postwaardestukken een onmisbaar hulpstuk zijn waarmee zij/hij weer een flinke tijd vooruit kan.


Taal: Duits
Aantal bladzijden: 896
Illustraties in kleur
Verlijmd, 20 x 15 cm
ISBN: 978-3-96402-225-0
Winkelprijs excl. porto: 98 euro
Informatie verkrijgbaar bij de uitgever Schwaneberger Verlag GmbH, Ohmstraße1, D-85716 Unterschleißheim, Duitsland en bij de gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2019