Michel Duitsland Speciaal

Titel: Michel Deutschland-Spezial Band 1 und 2 uitgave 2019
Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Michel speciaal catalogus Duitsland deel 1 2019

De meest bekende Michel catalogus is ongetwijfeld de Duitsland Speciaal. Deze alweer 49e uitgave is zoals we ondertussen gewend zijn in twee delen uitgegeven.
Deel 1 bevat de uitgaven vanaf 1849 tot en met de laatste uitgaven van het 3e Rijk (April 1945). Hier vinden we de zegels, boekjes, lokaal uitgaven, bezettingszegels, de uitgaven van de oud Duitse staten,  de uitgaven die gebruikt zijn bij de buitenlandse postkantoren en koloniën, de Abstimmingsgebiete, Saargebiet, Danzig enz. enz.

In dit deel zijn de volgende veranderingen c.q. vernieuwingen (t.o.v. de 2018 editie) te vinden : Bij het Saar gebied, Gdansk, Memel, Allenstein en Upper Silesia zijn veel type variaties evenals kleuren schakeringen en plaatfouten vermeld. Bij de bezettingsuitgaven m.b.t. tot WO II en veldpost is veel extra informatie vermeld. Bij vooral Sudetenland zijn veel, opwaartse, prijs aanpassingen te vinden. Ook nu weer is er aandacht geschonken aan het vervangen van zwart/wit illustraties door kleuren afbeeldingen. In dit deel vinden we ongeveer 5.900 afbeeldingen en ruim 95.500 prijswaarderingen. 
Deel 2 bevat alle latere uitgiften dus vanaf de Geallieerde bezetting vanaf medio 1945 tot en met de huidige BRD inclusief de DDR en de uitgaven voor Berlijn. Uiteraard vinden we ook de vele lokale en privé uitgaven van vlak na de beëindiging van de 2e wereldoorlog hierin terug evenals de zegels van Saarland en de diverse bezette zones. De vele door DDR uitgegeven dienstzegels en labels ontbreken niet. Dit deel bevat 9.700 afbeeldingen en 114.000 prijswaarderingen. Vooral bij de uitgaven van de Russische bezettingszone zoals de verschillende watermerken vinden we nieuwe toevoegingen. Ook de nieuw gevonden watermerk variant bij het “Notopfer Berlin” zegel is opgenomen. Bij de zegels van de BRD vinden we nieuw gevonden plaatfouten en type variaties. Vooral bij de naoorlogse zegels zijn de prijswaarderingen behoorlijk opgelopen.

Michel speciaal catalogus Duitsland deel 2

Uiteraard zijn deze catalogi volgens het bekende Michel principe opgezet waarbij over het algemeen het bekende systeem van twee prijsnoteringen voor zegels + een voor het zegel op brief gehanteerd wordt. Bij vooral de uitgaven van de DDR vinden we nog een derde waardering voor zegels die filatelistisch ontwaard zijn, denk o.a. aan de voorafstempelingen etc. Een speciale catalogus zou die titel niet kunnen dragen zonder ook speciaal te zijn.

Een speciale catalogus zou die titel niet kunnen dragen zonder ook speciaal te zijn. In deze twee delen vinden we vele honderden extra afbeeldingen waarmee verschillende typen, watermerken, papiersoorten, afwijkingen en varianten gemakkelijker te onderscheiden zijn. Daar waar nodig vind u een gedegen en heldere uitleg om deze extra zaken voor de verzamelaar te verduidelijken. Uiteraard ontbreken de tabellen met tarieven voor de diverse gebieden en een steekwoordenlijst niet. Veel prijswaarderingen zijn weer, vooral naar boven gericht, bijgesteld en voldoen weer aan het huidige marktniveau.
Beide delen zijn ook in de online bibliotheek te vinden. Kijk hiervoor op www.michel.de.

 • Taal: DuitsBladzijden: 1216 + 1440 
 • Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
 • Illustraties: Kleur 
 • Verlijmd, softcover 22,5 x 15 cm.
 • ISBN: 978-3-95402-238-0/-239-7 
 • Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
 • Prijs: per deel € 89,90 Excl. verzendkosten. 
 • De online delen kosten € 69,00. 
 • Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH,
 • Industriestrasse 1, DE 82110 – Germering, Duitsland 
 • Verder bij elke gerenommeerde postzegelhandel
 • E-mail: europa1@michel.de 
 • Website: Michel.de

Meer boekbesprekingen vindt je hier


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2019