Michel Dinosaurier

Michel  dinosaurier ganze welt
Michel catalogus Dino's inside

Titel: Michel – DINOSAURIER – Ganze Welt

Henk P. Burgman (AIJP)

Zoals u wel gemerkt zal hebben worden er door Michel steeds meer thematische catalogi uitgegeven.

Deze catalogi wijken niet af van de gewone landen catalogi. In plaats van een, of meerdere, landen behandelen deze thematisch catalogi een thematisch onderwerp. Om een thematische catalogus te vullen met de juiste plaatjes is geen sinecure. De database die Michel daarvoor gebruikt is dezelfde database als voor de gewone landencatalogi. Voor het filteren van de juiste data moest er een speciale zoekfunctie ingebouwd worden wat nog al wat voeten in de aarde had samengaand met nogal wat kinderziekten. Maar dat is nu verleden tijd. 

 Afijn nu even over deze eersteling. De eerste druk van deze Dinosauriërs catalogus is een aardige catalogus geworden. De opmaak is zoals we gewend zijn van de landen catalogi. De zegels worden per land, alfabetisch, opgevoerd. We beginnen met Aden en als laatste vinden we de zegels van ZAFR de “Zentral Afrikanische Republik”. De zegels krijgen twee prijskolommen mee één voor postfris ** en voor gebruikt . Ook FDC’s, blokken en eventuele postzegelboekjes waarin ter zake doende zegels zijn opgenomen worden vermeld en geprijsd.

De oudste opgenomen zegels zijn van de Volksrepubliek China uit 1958 waarop fossielen worden afgebeeld. Bladerend door de catalogus kom ik ook skeletten, schedels en fossielen tegen. Ook kom ik apen, vissen, schilpadden en andere uitgestorven dieren tegen. Dit zijn niet noodzakelijk prehistorische dieren want zelfs de Dodo is terug te vinden op een postzegel van…, Jazeker Mauritius! Even verderop vond ik zelfs een Nederlandse uitgave met een “heuse” Dino erop. Het gaat hier om het 70 cent Kinderzegel van 1995. Dit is weliswaar een kindertekening maar het is een Dino! Ja, je moet er wat aan doen om een catalogus over dinosauriërs gevuld te krijgen. Een klein zijstapje is dan snel gemaakt. Maar pas dan de titel aan! In het voorwoord word de aanwezigheid van andere, uitgestorven, dieren wel vermeld!

 Het geheel is een leuk, kleurig geheel (plaatjesboek) geworden. Hoewel de plaatjes wel wat klein zijn voor een echt plaatjesboek. Ook bij dit thema ontkomen we niet aan ellenlange series, uitgegeven door bepaalde postadministraties, waarin tientallen zegels en blokken voorkomen waarvan er misschien maar een paar exemplaren voldoen aan het criterium Dinosauriër of uitgestorven fauna. Alle ± 1600 afbeeldingen zijn scherp en in natuurlijke kleuren weergegeven. In dit 160 bladzijden tellend boekwerkje zijn niet minder dan 12.000 prijsnotities te vinden. Het geheel wordt afgesloten met een alfabetische (op land) inhoudsopgave van twee hele bladzijden. Een inhoudsopgave met de (Latijnse) dierennamen was in mijn optiek ook wel handig geweest.

Ondanks deze grote hoeveelheid van zegels vind ik de aanschafprijs van een kleine 70 Euro behoorlijk aan de pittige kant! 

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 160
Illustraties: Kleur
Verlijmd, softcover 21 x 15 cm.
ISBN: 978-3-95402-299-1
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 69,90 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020