Michel Deutschland special band 1 & 2

Speciaal catalogus Duitsland deel 1
Speciaal catalogus Duitsland deel 2

Titel: Michel Deutschland-Spezial Band 1 und 2

Henk P. Burgman (AIJP)

De meest bekende Michel catalogus is ongetwijfeld de Duitsland Speciaal. Deze alweer 50e uitgave is zoals we ondertussen gewend zijn in twee delen uitgegeven. De 50e uitgave,… een jubileum dus. Geen jubileum zonder cadeautjes of extra’s toch? Dat valt een beetje tegen, niets te vinden. Alleen een gouden bandje op de omslag. Even het voorwoord lezen. Ook hier geen verrassing. Slechts een kleine terugblik en… de vermelding dat er een aantal nieuwe varianten opgenomen zijn. Nee een karige bedoeling. Oh.., dit had ik even over het hoofd gezien. Er is een derde leeslint toegevoegd, met de opmerking dat dit niet prijsverhogend heeft gewerkt! Dank U Michel!! Was het niet leuker geweest om een paar kleine artikeltjes op te nemen waarin iets dieper op een bepaald zegel of onderwerp ingegaan was. Afijn, het gaat niet om cadeautjes, maar om de vraag of we waar voor ons geld krijgen, nietwaar?

Deel 1 begint met Baden en de eerste uitgave is van 1851. Daarna Bayern met de eerste postzegel van het Duitse gebied uit 1849 om uiteindelijk af te sluiten met de laatste uitgaven van het 3e Rijk (april 1945). Hier vinden we de zegels, boekjes, lokaal uitgaven, bezettingszegels, de uitgaven van de oud Duitse staten, de uitgaven die gebruikt zijn bij de buitenlandse postkantoren en koloniën, de Abstimmingsgebiete, Saargebiet, Danzig enz. enz. Bij diverse oud-Duitse staten vinden we een aardige hoeveelheid stempel informatie.

Wat is er echt nieuw in dit deel? Bij het Protectoraat Bohemen en Moravië zijn de plaatnummers opnieuw bekeken waardbij er diverse verschillen naar boven kwamen. De postzegelboekjes afdeling van het Duitse Rijk is opnieuw uitgebreid. Verder zijn er uiteraard een groot aantal prijzen aan de huidige markt aangepast. Ook nu weer is er aandacht geschonken aan het vervangen van zwart/wit illustraties door kleuren afbeeldingen. In dit deel vinden we ongeveer 6000 afbeeldingen en ruim 96.000 prijswaarderingen.

Deel 2 bevat alle latere uitgiften dus vanaf de Geallieerde bezetting vanaf medio 1945 tot en met de huidige BRD inclusief de DDR en de uitgaven voor Berlijn. Uiteraard vinden we ook de vele lokale en privé uitgaven van vlak na de beëindiging van de 2e wereldoorlog hierin terug evenals de zegels van Saarland en de diverse bezette zones. De vele door DDR uitgegeven dienstzegels en labels ontbreken niet. Dit deel bevat 10.000 afbeeldingen en 115.500 prijswaarderingen.

 Wat voor een verrassend nieuws heeft dit deel voor ons in petto. U vindt bijvoorbeeld vermeldingen van de Berlijnse testafdrukken bij de postzegelreeks “Frauen der deutschen Geschichte”, veel nieuw ontdekte plaatfouten van de Bondsrepubliek in de jaren 2010 en bij de automaatstroken van de Bundespost worden de testzegels vermeld. Verder veel nieuwe typevarianten bij de lokale uitgaven en bij de zegels van de diverse bezettingszones.

Uiteraard zijn deze beide catalogi volgens het bekende Michel principe opgezet waarbij over het algemeen het bekende systeem van twee prijsnoteringen voor zegels + een voor het zegel op brief gehanteerd wordt. Bij vooral de uitgaven van de DDR vinden we nog een derde waardering voor zegels die filatelistisch ontwaard zijn, denk o.a. aan de voorafstempelingen etc.

Een speciale catalogus zou die titel niet kunnen dragen zonder ook speciaal te zijn. Ten opzichte van de gewone Duitsland catalogus vinden we in deze twee delen vele honderden extra afbeeldingen waarmee verschillende typen, watermerken, papiersoorten, afwijkingen en varianten gemakkelijker te onderscheiden zijn. Daar waar nodig vind u een gedegen en heldere uitleg om deze extra zaken voor de verzamelaar te verduidelijken. Uiteraard ontbreken de tabellen met tarieven voor de diverse gebieden en een steekwoordenlijst niet. Veel prijswaarderingen zijn weer, vooral naar boven gericht, bijgesteld en voldoen weer aan het huidige marktniveau.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 1216 + 1472
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-301-1/-302-8
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: per deel € 89,90  Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GMBH, Industriestrasse 1, DE 82110 – Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020