Michel Deutschland special 2021 (band 1 & 2)


Daar is dan eindelijk de Bijbel voor de echte Duitsland verzamelaar. Het is een jaarlijks terugkerend feestje en vele verzamelaars kijken er reikhalzend naar uit.

Deze alweer 51e uitgave is zoals we ondertussen gewend zijn in twee delen uitgevoerd. 

Deel 1 bevat de uitgaven vanaf 1849 tot en met de laatste uitgaven van het 3e Rijk (April 1945). Hier vinden we dus de zegels, boekjes, lokaal uitgaven, bezettingszegels, de uitgaven van de oud Duitse staten, “Norddeutscher Bund” en het Duitse Rijk, de vele lokaal zegels, de uitgaven die gebruikt zijn bij de buitenlandse postkantoren en koloniën en in de bezette gebieden, de Abstimmingsgebiete, Saargebiet, Danzig, veldpost, propaganda vervalsingen en de Internationale Antwortschein (IRC’s) enz.

Wat is er nieuw of veranderd? Er zijn vele nieuwe plaatfouten en varianten vermeld en afgebeeld, vooral bij klassiek Duitsland en de zegels van het Duitse Rijk. Bij diverse andere gebieden zijn ook veel “nieuwe” plaatfouten opgenomen. De MICHEL-nummers bij de typevariaties, opdrukfouten en plaatfouten bij Danzig zijn gestandaardiseerd en aanzienlijk aangevuld, de speciale uitgaven van Opper-Silezië werden gesystematiseerd en de opdrukken van Sudetenland worden gedetailleerder weergegeven om vervalsingen makkelijker te kunnen herkennen. De verzamelaar van brieven zal verrast zijn dat veel updates zijn opgenomen aangaande zegels op brief. Veel van deze informatie was al beschikbaar in de Michel-Briefe-Deutschland en is nu hier in opgenomen.

In dit deel vinden we ongeveer 6.100 afbeeldingen en ongeveer 96.000 prijswaarderingen.

Verder zijn ook hier weer nieuwe afbeeldingen toegevoegd dit ter verbetering van minder geslaagde “foto’s” en van nieuw gevonden plaatfouten en/of varianten.

Deel 2 bevat alle latere uitgiften dus beginnend bij de Geallieerde bezetting vanaf medio 1945 tot en met de huidige Bundes Republiek Deutschland (mei 2021) inclusief de DDR en de uitgaven voor Berlijn. Uiteraard vinden we ook de vele lokale en privé uitgaven van vlak na de beëindiging van de 2e wereldoorlog hierin terug evenals de zegels van Saarland en de andere bezette zones en gebieden. Ook de vele door DDR uitgegeven dienstzegels en labels ontbreken niet. Dit deel omvat 1472 bladzijden met ruim10.000 afbeeldingen en meer dan 116.000 prijswaarderingen.

Natuurlijk is dit deel, net als deel 1 weer helemaal doorgelopen om grote of kleinere correcties door te voeren. Ook hier zijn diverse nieuw gevonden plaatfouten opgenomen. Bij de hoofdstukken betreffende de automaat zegels van Berlijn en de DDR is de inleidende tekst verbeterd en uitgebreid met onder andere afbeeldingen van gebruikte automaten. Veel teksten bij thematische zegels zijn uitgebreid en aangepast, onder andere bij de zegels met planten en bloemen, aan de laatste resultaten van botanische onderzoeken. Er zijn nog veel meer kleinere aanpassingen en nieuwe toevoegingen te vinden.

Een speciale catalogus zou die titel niet kunnen dragen zonder ook speciaal te zijn. In deze twee delen vinden we vele honderden extra afbeeldingen om verschillende typen, watermerken, papiersoorten, afwijkingen en varianten te onderscheiden. Daar waar nodig vind u een gedegen en heldere uitleg om deze extra zaken voor de verzamelaar te verduidelijken. Uiteraard ontbreken de tabellen met tarieven voor de diverse gebieden en een steekwoordenlijst niet. Ook de diverse overzichtstabellen (jaargangen, blokken, jaargaven enzovoorts) zijn nog steeds terug te vinden).

Zoals bij alle andere Michel catalogi zijn ook bij deze twee delen vele zegels opnieuw gescand met een hoge resolutie waardoor de afbeeldingen scherper en helderder voorkomen dan voorheen.

Bij elk deel zijn er twee losse toevoegingen. In deel één vinden we een opgevouwen landkaart met een overzicht van Duitsland en Oostenrijk (1850-1866) en in deel twee een kaartje met een overzicht van de bezettingszones van Duitsland (1945-1949) met daarop aangegeven de plaatsen waar de lokale uitgaven uitgegeven zijn (1945), plus in elk deel een folder/kaart met daarop een overzicht met de voorkomende watermerken.

Beide delen zijn, uiteraard zou ik bijna zeggen, uitgevoerd met een harde kaft en twee leeslinten.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 1216/1472
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-368-4 // 369-1
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 92,- per band. Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021