Michel China 2020

Titel: Michel China 2020

Henk P. Burgman (AIJP)

In dit deel 1 van band 9 in de “Übersee” reeks vinden we de filatelistische uitgaven van het “gehele Chinese gebied”.  De volgende hoofdstukken kunnen we terug zoeken. Het Keizerlijke China met de lokale uitgiften, de buitenlandse postkantoren in China, de Japanse bezette gebieden, de Republiek Taiwan, De burgeroorlog uitgaven, Volksrepubliek China alsmede de zegels die voor en door Hongkong, Kiautschou, Macau, Mantsjoerije en Tibet zijn uitgegeven. Al deze landen, “stadsstaten” en gebieden staan er bekend om dat zij vele gekleurde en land-, histories- en cultuurgerichte zegels en blokken het levenslicht laten zien. 

De laatste uitgave is alweer van 2017 dus dringend aan een revisie toe. Deze 44e publicatie is weer geheel bijgewerkt. Niet alleen alle nieuwe uitgiften, tot aan begin 2020, sinds die periode zijn opgenomen maar ook de prijzen zijn weer aan de huidige markt situatie aangepast. Tevens is er redactioneel veel werk verzet met vele correcties en aanpassingen als gevolg. Veel oudere, nog in zwart/wit afgebeelde postzegels zijn nu in kleur opgenomen.

Prijsstijgingen zien we vooral, en dat bevreemd mij absoluut niet, bij de zegels uitgegeven door de Volksrepubliek China. Vooral netjes en scherp gestempelde zegels zijn zéér in trek. In veel “modernere” uitgaven werd de laatste jaren nogal gespeculeerd waardoor veel prijzen kunstmatig werden opgedreven. Zo hier en daar zien we een kentering ontstaan door het simpele feit dat de prijzen overdreven hoog werden waardoor de vraag afzwakte. Uiteraard is deze uitgave weer voorzien van een harde kaft en zijn de twee leeslinten hier nog steeds aanwezig. Ruim 850 kleurig gevulde bladzijden, 8500 afbeeldingen en 52.000 prijsnoteringen moeten de geïnteresseerde verzamelaars overtuigen om deze uitgave aan te schaffen.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 860
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-304-2
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 89,– Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: Website: www.michel.de


Deze catalogus is te leen bij de vereniging. Catalogussen kunnen alleen door leden van de fv De Gelderse Vallei geleend worden.


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020