Michel Cept 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

In deze MICHEL catalogus vindt de verzamelaar de gemeenschappelijke Europese uitgaven van de bij het CEPT aangesloten leden. CEPT staat voor Conférence Européenne des administrations des Postes et Télécommunications. Deze organisatie werd op 26 juni 1959 opgericht om voor coördinatie tussen de afzonderlijke posterijen en telecommunicatiemaatschappijen in Europa te zorgen. De CEPT vertegenwoordigt de Europese landen in de Wereldpostunie.

Deze, alweer 45e, editie is geheel overhoop gehaald. Het thema NATO is verdwenen. Andere organisaties zijn juist opgenomen. Even beginnen bij het begin. De CEPT catalogus was oorspronkelijk bedoeld als motiefcatalogus voor de Europese Unie met een speciale focus op de gezamenlijke uitgaven van de bij de CEPT aangesloten landen. Dit werd aangevuld met uitgiften van instanties en organisaties zoals EFTA, CVSE en zelfs de NAVO en de Scandinavische NORDEN emissies, werden aan het thema gekoppeld. In de loop der jaren zijn meerdere organisaties en samenwerkingsverbanden ontstaan. Diversen besloten ook op postaal gebied gezamenlijk op te trekken door o.a. het uitgeven van postzegel met een gelijk thema. De door deze organisaties uitgebrachte zegels zijn nu hier opgenomen.

Dit zijn:

  • EuroMed Postal, De samenwerkende postadministraties van de landen rond de Middellandse zee – De RSS
  • De samenwerkende postadministraties van de landen van de voormalige Sovjet Unie – SEPAC,
  • De samenwerkende postadministraties van kleine Europese landen en de UPAEP,
  • De postunie van Amerika, Spanje en Portugal.

Een kleine introductie van deze nieuwkomers is wel op zijn plaats denk ik. EuroMed had zijn eerste uitgiften in 2014 met 10 samenwerkende landen. In 2020 gaven zes postadministraties zegels uit met het thema “Gastronomie”. Vijf noordse landen begonnen hun NORDEN zegels uit te geven vanaf 1956, in 2020 kwamen er van 8 landen zegels uit. De RSS organisatie kwam in 2011 met emissies uit 9 landen, in 2020 waren dat er nog drie. De SEPAC begon in 2007 met het uitgeven van zegels. Hieraan deden 11 landen aan mee. Het thema was “landschappen”. In 2020 kwamen 11 landen met zegels met het thema kunst uit nationale verzamelingen. De UPAEP begon in 1989 zegels uit te geven. Hieraan deden toen, behalve Spanje en Portugal, 20 niet Europese landen aan mee. Deze eerste emissie behandelde het thema “Amerika: kunst en gebruiksvoorwerpen van de oorspronkelijke inwoners”. De laatste uitgaven waren in 2019 waarbij 9 niet Europese landen meededen met het thema Gastronomie.

Voor de “echte” Europa zegels geldt dat we alle emissies vanaf de allereerste uitgaven (Europa in de steigers) tot en met de laatste uitgaven van 2020 (thema “historische postroutes”) alle zegels, inclusief de dienstzegels (voor de Europese raad), terug te vinden zijn. Uiteraard vinden we ook de voor- en meelopers aangevuld met een alfabetisch overzicht van alle landen die als meeloper zegels hebben uitgebracht. Dit vinden we na de uitgiften van de nieuwkomers. In mijn optiek een onlogische plaats. De laatste rubrieken behandelen de EFTA en de CVSE (ook wel als KSZE, OSCE of CSCE afgekort) uitgiften.

Afijn, het is een aardige pil geworden waarin echt veel te vinden is voor de verzamelaar van Europese samenwerkingsverbanden. Met 5700 scherpe kleuren afbeeldingen en 22.000 prijsnotaties vormt dit een mooi samengesteld geheel. 

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 680
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, Softcover 22,5 x 15 cm.
ISBN: 978-3-95402-323-3
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 74,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021