Michel Cept 2019

Michel CEPT 2019
Cept 2019

Titel: Michel CEPT 2019

Henk P. Burgman (AIJP)

In deze MICHEL catalogus vindt de verzamelaar de gemeenschappelijke Europese uitgaven van de bij het CEPT aangesloten leden.  CEPT staat voor Conférence européenne des administrations des postes et télécommunications. Deze organisatie werd op 26 juni 1959 opgericht om voor coördinatie tussen de afzonderlijke posterijen en telecommunicatiemaatschappijen in Europa te zorgen. De CEPT vertegenwoordigt de Europese landen in de Wereldpostunie.

Behalve de zegels die rechtstreeks door de lidstaten worden uitgegeven vinden we hier ook de diverse voor- en meelopers.

Vanaf de allereerste uitgaven (Europa in de steigers) tot en met de laatste uitgaven van 2018 (thema “Bruggen”) zijn alle zegels vernoemd en afgebeeld in goede kleurige afbeeldingen. Waren het, op 15 september 1956, 6 landen die zegels uitgaven met een min of meer gelijke afbeeldingen. Volgens deze uitgave hebben in 2018 slechts 45 landen CEPT zegels uitgegeven. De populariteit van deze “Europa-zegels” is ook terug te vinden in de vele “meelopers” (zegels uitgegeven door landen die geen lid waren van de CEPT).

De catalogus opent met een 11-tal zogenoemde voorlopers. Dit zijn weer zegels die uitgegeven werden vóór het CEPT “tijdperk”. Deze zegels hadden een Europees tintje bijvoorbeeld vanwege een Europese gebeurtenis of conferentie. Uiteraard zijn er veel meer Europees gerichte postzegels uitgegeven evenals zegels betreffende bepaalde Europese samenwerkingsconferenties, instanties en organisaties etc. Zo zijn er zegels met als onderwerp de NATO en de EFTA. Uiteraard vinden we deze zegels in aparte rubrieken terug evenals de door de gemeenschappelijke Scandinavische uitgaven en de KSZE uitgaven. 

In totaal zijn er door 62 “Europese” en enkele niet Europese landen c.q. instanties zegels uitgegeven die met goed fatsoen in een collectie met als hoofdthema de Europese samenwerking kunnen worden opgenomen. Voor de verzamelaar die zich hier mee bezig houdt is dit een onontbeerlijk boekwerk dat zéér behulpzaam zal zijn in het opzoeken en samenbrengen van bruikbare zegels of uitgiften.

De zegels zijn per jaar en dan op land opgenomen. De nummering komt in eerste instantie een beetje vreemd over maar de zegels hebben de nummers meegekregen waarmee ze in de gewone Michel landen catalogi zijn terug te vinden.

Ook dit is weer een bruikbare catalogus zo als we van Michel gewend zijn. Veel plezier er mee!!

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 560
Illustraties: Kleur
Verlijmd, softcover, 22,5 x 15 cm.

ISBN: 978-3-95402-257-1
Uitgever:  Schwaneberger Verlag GMBH
Winkelprijs: € 72,00 excl porto
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail: europa@michel.de

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020