Michel Luxemburg 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

Als eerste Michelcatalogus van dit nieuwe jaar “rolde” de 7e editie van de Luxemburg catalogus over de deurmat. Deze catalogus is voor zo ver ik weet de enige Michel catalogus die tweetalig is uitgegeven (Duits/ Frans). Wel logisch eigenlijk daar Frans samen met het Luxemburgs en Duits de officiële talen zijn in het Groothertogdom.

Verder zijn er veel verzamelaars in de aangrenzende landen, België en Frankrijk nu eenmaal meer gecharmeerd van het Frans en voor hen is het een wat begrijpelijkere taal dan het Duits. Zeker door het opnemen van ook de Franse afkortingen maakt het gebruik van deze catalogus voor de Franstalige collectioneur een stuk aantrekkelijker. De twee tekstgedeelten zijn te onderscheiden door hun kleur. De Duitse test is in zwart gedrukt en de Franse tekst in blauw en wel op een manier dat het absoluut niet stoort, althans mij niet.

In 200 bladzijden word de postale rijkdom van dit op één na kleinste Europese land aan u voorgeschoteld. Zoals u wel weet was Luxemburg, tot 1890, een Groothertogdom dat in een personele unie aan Nederland gelieerd was. De eerste emissie, bestaande uit slechts twee zegels, die in 1852 verschenen, dragen de beeltenis van “onze” Koning Willem III in zijn hoedanigheid als Groothertog van Luxemburg. (Zijn er eigenlijk Nederlandse verzamelaars die deze twee zegels in de diepte verzamelen?)

Het geheel is in de bekende Michel stijl uitgevoerd met (ruim 1800) prima illustraties (en alles in kleur, ik ben, gelukkig, geen zwart/wit afgebeelde zegels meer tegen gekomen) en duidelijke omschrijvingen. De (7500) waardebepalingen zijn vanaf 1882 in drie kolommen weergegeven. Een voor ongebruikt * tot 1921 (postfris ** voor latere uitgaven) en een ⦿ voor gebruikt . De derde kolom is nieuw, deze is voor zegels op zogenoemde “bedarfsbrief” (tot 1940).

Bij de klassieke emissies vinden we 7 tot 3 kolommen terug. Hier worden ook prijswaarderingen voor paren, strippen van 3  en 4  evenals voor gebruikte blokken van 4 en voor zegels op brief  weergegeven. Verder is er vooral bij de uitgaven tot 1900 veel opnieuw geredigeerd en veel extra informatie opgenomen. Behalve alle postzegels (tot en met die van 8 december 2020) vinden we ook de persoonlijke zegels (“Mengpost” zegels), de automaatlabels, dienst-, port-, en telegraafzegels. De samenhangende zegels uit postzegelboekjes worden niet vergeten en aan de zegels die tijdens de Duitse bezetting werden uitgegeven is een apart hoofdstuk(je) gewijd. Verder vinden we nog een tabel met jaargangen (vanaf 1945) en een overzichtje met de uitgegeven blokken en velletjes.

Een goede catalogus voor een redelijke prijs die in mijn opinie aan de wensen van de Luxemburg verzamelaar zal/kan voldoen.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 200
Illustraties: Kleur
“Verlijmd”, hardcover 22,5 x 15 cm.
ISBN: 978-3-95402-325-7
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 29,80 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021