Michel Britische Inseln & Kanalinseln

Titel: Michel Britische Inseln 2021/2022 & Michel Kanalinseln und Man 2021/2022

Henk P. Burgman (AIJP)

Deze twee uitgaven zijn gelijktijdig uitgekomen en horen, althans in mijn optiek, bij elkaar. Ik zal ze dan ook gelijktijdig bespreken.

Het 13e Europa deel behandelt de postzegels van Groot-Brittannië en Ierland. De regionale zegels voor Engeland, Noord-Ierland, Schotland en Wales zijn uiteraard ook in deze uitgave opgenomen. Ten opzichte van de vorige uitgave is er niet echt veel veranderd, of vernieuwd. Ik heb dan ook geen schokkende ontdekkingen kunnen doen op dat gebied.

De gehele tekst is weer doorgelopen en vele kleinere correcties zijn uitgevoerd en zo hier en daar zijn de teksten waar nodig aangepast of zelfs uitgebreid. De prijzen zijn weer aangepast aan het huidige niveau resulterend in vele soms zelfs behoorlijke prijsstijgingen. De laatste uitgiften zijn opgenomen (bij Groot-Brittannië tot augustus en bij Ierland tot mei 2021) en afgebeeld.

In totaal zijn er ruim 330 nieuwe illustratie opgenomen waarbij vermeld moet worden dat dit niet allemaal recente uitgiften zijn maar dat er weer een inhaalslag is gemaakt naar het streven om ook de oude, klassieke, uitgaven in kleur te kunnen tonen. Natuurlijk vinden we, zoals we gewend zijn de diverse jaartabellen en overzichten van de samengestelde blaadjes uit de postzegelboekjes. Hierbij kan ik wel vermelden dat deze blaadjes, in goed Duits “Heftchenblätter” of afgekort H-Blatt, vanaf Michel Nr. 1843 = januari 2000 in kleur afgebeeld worden. Dit is een duidelijke verbetering.

Dit deel is met 576 bladzijden gevuld met ruim 6300 afbeeldingen en ongeveer 29.300 prijswaarderingen toch zeker wel een bruikbare catalogus c.q. naslagwerk dat bij de verzamelaar wel zijn weg zal vinden.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 576
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-363-9
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 52,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


Titel: Michel Kanalinseln und Man 2021/2022

Henk P. Burgman (AIJP)

Het 14e Europa deel behandelt de uitgiften van de postzegel uitgevende kanaal eilanden ( Guernsey, met Alderney,  Jersey en van het eiland Man. 

Ook hier is er niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Natuurlijk is ook hier de tekst wederom op onjuistheden nagelopen, zijn de prijzen aangepast aan de huidige marktsituatie, overigens zonder schokkende uitslagen, en zijn er 112 kleuren afbeeldingen toegevoegd. De nieuwe uitgaven zijn weer opgenomen tot pakweg juli – september.

Bij de uitgaven van deze eilanden vinden we vele thematisch geïnspireerde afbeeldingen met zo hier en daar redelijk grote series en sets. Hierdoor lijkt het doorbladeren van dit deel wel op het doorbladeren van een kleurrijk plaatjesboek. Ik wil niet zeggen dat de eilanden met, te, veel uitgaven komen maar als je de hoeveelheid zegels ziet die ze tot op heden hebben uitgegeven kan je er toch wel iets bij bedenken. Guernsey blijft hangen op ruim 1800 postzegels, een bescheiden 722, het eiland Man spant de kroon met 2737 nummers met als goede tweede Jersey met 2504 hoofdnummers.

Afijn, dit terzijde. Ook deze catalogus heeft, net als alle andere Europa delen, een harde kaft en met 480 bladzijden gevuld met 5000 kleuren afbeeldingen en 23.000 prijswaarderingen is het toch een aardige aanwinst voor de geïnteresseerde verzamelaar.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 480
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-364-6
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 52,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021