Michel Auslandsgebiete der USA

Auslandsgebiete der USA
Auslandgebiete der USA back

Titel: Michel Auslandsgebiete der USA

Henk P. Burgman (AIJP)

Schwaneberger Verlag GMBH, de uitgever achter de Michel catalogi, hebben het aangedurfd een nieuwe landen catalogus uit te geven. Na de “koloniale ” catalogi met uitgaven van Britse, Franse en Europese koloniën etc. vonden ze het nodig er ook een voor de Amerikaanse bezittingen en bezettingen uit te brengen. Ook de postzegels en stempels die in gebruik zijn geweest bij de Amerikaanse postkantoren in het buitenland, zoals in China en Japan, zijn hierin opgenomen.

Tevens vinden we in deze publicatie landen en gebieden waar geen aparte zegels voor werden uitgegeven maar waar in een langere of kortere periode eigen (USA) zegels in gebruik waren. Deze zegels kunnen dus alleen geïdentificeerd worden door een lokale afstempeling op het USA zegel. Voorafgaand aan het catalogus gedeelte vinden we, zoals bij alle Michel catalogi, een overzicht van de gebruikte afkortingen en symbolen plus een uitleg hoe de catalogus opgezet is evenals een overzicht hoe o.a. de diverse druktechnieken te herkennen zijn. De prijsnoteringen vinden we in 2 kolommen weergegeven n.l. voor ongebruikt (tot 1920) c.q. postfris (vanaf 1920) en gebruikt met zo hier en daar, waar nodig, prijzen voor zegels op brief en op FDC.

Bij een enkele notatie staan meerdere prijskolommen voor onder andere zegels op brief, blokken van 6 en zelfs strippen van 3. De zegels zijn in verkleind formaat, ± 50%. De afbeeldingen van de oudere zegels zijn veelal nog in zwart/wit weergeven. Of deze catalogus een gat in de markt gaat opvullen en of het een succes zal worden moeten we maar afwachten. Als ik kijk naar de prijs van € 89,00 en de hoeveelheid informatie (120 pagina’s inclusief een zéér uitgebreide inleiding en uitleg) en in overweging neem dat de meeste illustraties dus in zwart/wit zijn geplaatst ben ik bang dat de animo om deze dure catalogus aan te schaffen niet overweldigend zal wezen. Wel is deze catalogus, zoals we ondertussen gewend zijn, uitgerust met een harde kaft en twee leeslinten.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 120
Illustraties: Zwart/wit + Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-308-0
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 89,– Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering,  Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Web-site: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020