Michel Alpenländer 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

Het eerste Europa deel is alweer een tijdje onder ons en verschilt niet veel van de uitgave van 2020. In dit eerste deel vinden we, de post-, port- dienst en Automaatzegels van de drie Alpenlanden; Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland plus, zo als gewoonlijk, de diverse uitgaven van de VN kantoren in Geneve en Wenen. Natuurlijk vinden we ook de lokaal- en privézegels, of moet ik zeggen de persoonlijkezegels, evenals de zegels voor postkantoren (Oostenrijk) in het buitenland terug. Voorafgaand aan het catalogus gedeelte vinden we een redelijk uitgebreide handleiding met veel informatie en een overzicht van gebruikte afkortingen. Het geheel blijft in de bekende Michel stijl opgezet met twee prijskolommen voor * = Ongebruikt tot 1945, daarna ** = Postfris en ⦿ = Gebruikt.

Zoals we gewend zijn geeft ook dit deel ons alle informatie die de doorsnee verzamelaar van de hierin opgenomen landen en gebieden nodig heeft om zijn verzameling te bewerken en bij te houden. Daar waar nodig worden type-, watermerk- en tandingverschillen vermeld.

 Uiteraard is het geheel weer onder de loep genomen en zijn er, minimale, redactionele aanpassingen doorgevoerd. De prijzen zijn vanzelfsprekend bijgesteld naar de huidige marktsituatie. Bij Zwitserland zijn nu de oplage gegevens aangepast en de Oostenrijkse koerierzegels van Katschberg en Zell am See zijn opnieuw bewerkt. Tevens zijn er bij Oostenrijk een aantal nieuw ontdekte varianten opgenomen. 

Verder is er geen schokkend nieuws te vermelden. Natuurlijk zijn alle nieuwe uitgaven tot eind 2020 opgenomen en de diverse jaartabellen en overzichten met blokken en boekjes evenals de overzichten met langlopende zegels zijn ook dit keer gewoon aanwezig.

Een opvallende verschijning is dat op de voorzijde van de al verschenen delen minimaal één postzegel is afgebeeld die Corona c.q. Covid-19 gerelateerd is. Ik ben benieuwd of er dit, of volgend, jaar een thematische catalogus zal verschijnen gerelateerd aan dit onderwerp.

De harde kaft is gelukkig gebleven en met 772 bladzijden, met 8600 scherpe, meest, kleuren afbeeldingen en 38.500 prijsnoteringen is dit weer een solide publicatie geworden.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 772
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-351-6
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 52,00 Excl. verzendkosten.
Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021