Michel Alpenländer 2020

Michel Alpenländer 2020
Michel catalogus Alpenlanden
Verenigde Naties Wenen

Titel: Michel Alpenländer 2020

Henk P. Burgman (AIJP)

Zoals u waarschijnlijk al gehoord en/of gelezen heeft, heeft Michel besloten om zijn 7 delige reeks Europa catalogi op te splitsen in 16 delen. Dit is meer dan een verdubbeling. De argumentatie van Michel is voor de hand liggend. De delen werden te dik en onhandelbaar. Het oude deel 1 (Mittel-Europa) omvatte 10 landen c.q. postzegeluitgevende instanties. Dit is in dit deel teruggebracht naar 5. In deel 2, dat de naam Mittel-Europa behoudt, worden de andere 5 landen opgenomen. Dit heeft uiteraard zijn voor- en nadelen. Verzamel je alleen de Alpenlanden dan heb je aan deel 1 genoeg. Dit scheelt geld maar ook ruimte in de boekenkast. Uiteraard geldt dat ook voor deel 2. Maar wil je van die andere landen toch ook een catalogus hebben dan ben je meer pecunia kwijt en het kost meer ruimte. Wat is wijsheid? De verzamelaar moet daar zelf over beslissen. Echter; als je als (semi) handelaar de gehele Europa set in huis wilt/moet halen dan ben je een fikse duit extra kwijt.

In dit eerste deel vinden we, zoals de titel aangeeft de drie Alpenlanden; Liechtenstein, Oostenrijk en Zwitserland plus de uitgaven van de VN kantoren in Geneve en Wenen. Volgens Michel is alle tekst door de mangel gehaald en opnieuw geredigeerd. Uiteraard zijn alle laatste nieuwe uitgiften, tot in begin 2020 opgenomen. Tevens zijn alle prijzen aan het huidige vraag en aanbod spel op de mondiale wereld aangepast. Vooral bij de Zwitserse uitgaven voor de internationale bureaus zijn de prijzen aardig omhoog aangepast.

Bij Oostenrijk zijn een aantal variëteiten ingevoerd. Het geborduurde Liechtenstein zegel uit 1919 is zoals bekend in twee oplagen uitgevoerd. De luxe oplage van slechts 2000 stuks, uitgevoerd met Swarovski kristallen en 24 karaats borduurdraad (verkoopprijs 300 Frank) krijgt een prijs notitie van € 1600,- mee. Verder is er niet veel nieuws of opwindends te vertellen over deze uitgave. De harde kaft is, gelukkig, gebleven. De leeslinten zijn in dit deel, helaas weggelaten. De opmaak is het zelfde gebleven en met 8200 “high-resolution colour pictures” en pakweg 38.500 prijsnoteringen is dit toch wel weer een gedegen werkje geworden.

Schrijver: Schwaneberger Verlag GMBH
Taal: Duits
Bladzijden: 736
Illustraties: Kleur
“Gebonden”, hardcover 23 x 15,5 cm.
ISBN: 978-3-95402-331-8
Uitgever: Schwaneberger Verlag GMBH
Prijs: € 49,80 Excl. verzendkosten.

Informatie // Verkrijgbaar bij: Schwaneberger Verlag GmbH, Industriestr. 1 – 82110 Germering, Duitsland / Elke gerenommeerde postzegelhandel.
E-mail:

Website: www.michel.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020