AFA DANMARK Frimærkekatalog 2022

Titel: AFA – SKANDINAVIEN Frimærkekatalog 2022

Henk P. Burgman (AIJP)

Deze nog steeds in zwart/wit uitgevoerde catalogus behandeld alle Scandinavische landen, met gebieden. Niet alleen de postzegels maar ook de dienst- port- en alle andere soorten zegels die door de desbetreffende postadministraties zijn uitgegeven. Zoals gezegd zijn alle afdrukken van zegels in zwart/wit maar wel opmerkelijk scherp en duidelijk. De prijswaarderingen vinden we in 3 of 2 kolommen, dit afhankelijk van de tijdsperiode waarin de zegels werden uitgegeven. Tot ongeveer 1945 in 3 (PF = ** – PL = * en GB = ) en daarna in 2 (PF = ** en GB = ) kolommen. Ook de FDC prijzen worden waar bekend vermeld evenals de prijzen voor velletjes en blokken. Bij de zegels en series die géén aangegeven frankeerwaarden hebben, zoals 1e klasse, Europa of binnenland word de op het moment van uitgifte geldende frankeer waarde vermeld bij de omschrijving. 

Het is een ‘simpele’ basis catalogus die niet al te gespecialiseerd is. Zo hier en daar worden de meest notoire type verschillen afgebeeld evenals een enkele plaatfout en uiteraard de verschillende gebruikte watermerken. Per land is er een typeoverzicht opgenomen waarin van de langlopende zegels in oplopende lijn de frankeerwaarden met de bijbehorende catalogus nummers terug te vinden zijn. Dus geen oneindig geblader om van een bepaald zegel het exacte catalogusnummer terug te vinden. De gehele inhoud is onder de loep genomen en nagelopen op fouten en foutjes. De prijzen zijn aangepast aan de huidige marktprijzen. Op vallend is dat er nogal wat prijs fluctuaties zijn waar te nemen. Niet alleen omhoog maar ook omlaag. Onder andere bij Groenland en de Færøer zijn prijsdalingen te zien. Door het veranderende verzamel gedrag, denk aan het verzamelen van thema’s of de postgeschiedenis van een dorp, stad of regio, worden bepaalde zegels meer gezocht dan in het verleden. In het voorwoord wordt ook nog gewezen op het feit dat steeds meer verzamelaars letten op een goede kwaliteit van de aan te schaffen zegels. Iets wat ik volmondig beaam. Kwaliteit betaalt zich altijd terug. 

Voor de verzamelaar die niet te veeleisend is of een simpele catalogus c.q. checklist bij zich wil dragen, hoewel deze catalogus denk ik niet in je binnenzak past, op beurzen en bijeenkomsten is dit een uitstekende uitgave. Deze catalogus is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, namelijk met een verlijmde binding of een spiraal binding. De binnenzijde van de achterkaft fungeert als tandingsmeter. Ook dit jaar krijgt de koper van een exemplaar van deze catalogus een leuk presentje. Namelijk het souvenirblokje “Global Warming” van 2009 van de Færøer.

Ter informatie: De publicatie van de AFA Denemarken (met gebieden) catalogus staat gepland voor het eind van dit jaar. 


Taal: Deens
Bladzijden: 848
Illustraties: Zwart/wit
Verlijmd, softcover 21 x 15 cm.
ISBN-13: 978-87-7012-457-7
Uitgever: AFA-Forlaget – Nordfrim A/S
Prijs: Excl. Verzendkosten, 249,– DKK – Spiraalrug : 299,– DKK .
Informatie // Verkrijgbaar bij: AFA-Forlaget, Kvindevadet 42, 5450 Otterup, Denemarken
E-mail:

Website: www.afa.dk