De gestolen zegel

de gestolen zegel

Titel: De gestolen zegel

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Boeken over postzegels zijn er bij honderdduizenden geschreven en gepubliceerd. Dat noemen we dan filatelistische literatuur. Echter een roman over één postzegel? Die zijn op de vingers van één hand te tellen, nou vooruit twee handen dan. Dit boek is er een van de laatste categorie en wat voor een!

Hans Klein, de vader van de schrijver, was een bekende Nederlandse postzegelverzamelaar die in 2014 overleed. Hij had ooit een grote en belangrijke verzameling Tsjechoslowakije waarin vele topstukken zaten. Hij exposeerde met deze verzameling en tijdens één van de tentoonstellingen, Philanippon, Tokio in 1991, verdwenen er twee zegels uit de verzameling. Iets wat, en dat weet iedere exposant, bijna onmogelijk is. Toch gebeurde dit. Deze twee zegels waren topstukken uit de verzameling. Hans Klein wist met bijna 100 % zekerheid wie verantwoordelijk was voor de vermissing van de zegels. Het zou een andere grote verzamelaar van Tsjechische afkomst zijn, maar bewijzen kon hij dat niet. Het verhaal van de vermissing is diverse malen in de filatelistische wereld gepubliceerd, zelfs nog in 2011. Dit alles in de hoop dat het verdwijnen van de zegels in de loop der jaren niet vergeten zou worden. Ruim 25 jaar later dook één van de twee zegels op bij een Tsjechisch veilingbedrijf in Praag. Degene die het zegel aanbood was de 1991 al door Hans Klein als de vermoedelijke dief aangewezen verzamelaar. Deze man, met een bedenkelijke reputatie binnen de Tsjechische filatelistische wereld, claimt dat hij het zegel van Hans Klein destijds gekocht heeft en maakt Hans Klein dus uit voor verzekeringsfraudeur. De verzekeringsmaatschappij word daarmee een van de vele deelnemers in deze boeiende roman. Tijdens de voorbereiding van de veiling in 2017 werd de zegel herkend en men ging op zoek naar de zoon van Hans Klein. Hans Klein wist met bijna 100 % zekerheid wie verantwoordelijk was voor de vermissing van de zegels. Het zou een andere grote verzamelaar van Tsjechische afkomst zijn, maar bewijzen kon hij dat niet. Het verhaal van de vermissing is diverse malen in de filatelistische wereld gepubliceerd, zelfs nog in 2011. Dit alles in de hoop dat het verdwijnen van de zegels in de loop der jaren niet vergeten zou worden. Ruim 25 jaar later dook één van de twee zegels op bij een Tsjechisch veilingbedrijf in Praag. Degene die het zegel aanbood was de 1991 al door Hans Klein als de vermoedelijke dief aangewezen verzamelaar. Deze man, met een bedenkelijke reputatie binnen de Tsjechische filatelistische wereld, claimt dat hij het zegel van Hans Klein destijds gekocht heeft en maakt Hans Klein dus uit voor verzekeringsfraudeur. De verzekeringsmaatschappij word daarmee een van de vele deelnemers in deze boeiende roman. Tijdens de voorbereiding van de veiling in 2017 werd de zegel herkend en men ging op zoek naar de zoon van Hans Klein.

Toen Bram Klein gevonden was en geïnformeerd over de zegel begon voor hem een spannende periode. Zou hij eindelijk de achtergronden van de diefstal te weten komen? Bram is zelf geen verzamelaar en heeft niets met postzegels maar hij wilde wel de onderste steen boven hebben. Niet alleen om gerechtigheid voor zijn vader te verkrijgen maar ook om diens naam te zuiveren. Hij ging op zoek naar betrokkenen waaronder medeverzamelaars van zijn vader om meer te weten te komen over de achtergronden van de diefstal. Hiervoor moet hij wel op stap want zij die op welke wijze dan ook iets met het zegel en zijn geschiedenis te maken hebben gehad bevinden zich in diverse landen. Het boek combineert op een uitermate effectieve wijze realiteit en fictie en voert ons terug naar 1919 waarin de jonge Republiek Tsjechoslowakije zijn eerste postzegels laat ontwerpen.

Hans Klein wist met bijna 100 % zekerheid wie verantwoordelijk was voor de vermissing van de zegels. Het zou een andere grote verzamelaar van Tsjechische afkomst zijn, maar bewijzen kon hij dat niet. Het verhaal van de vermissing is diverse malen in de filatelistische wereld gepubliceerd, zelfs nog in 2011. Dit alles in de hoop dat het verdwijnen van de zegels in de loop der jaren niet vergeten zou worden. Ruim 25 jaar later dook één van de twee zegels op bij een Tsjechisch veilingbedrijf in Praag. Degene die het zegel aanbood was de 1991 al door Hans Klein als de vermoedelijke dief aangewezen verzamelaar. Deze man, met een bedenkelijke reputatie binnen de Tsjechische filatelistische wereld, claimt dat hij het zegel van Hans Klein destijds gekocht heeft en maakt Hans Klein dus uit voor verzekeringsfraudeur. De verzekeringsmaatschappij word daarmee een van de vele deelnemers in deze boeiende roman. Tijdens de voorbereiding van de veiling in 2017 werd de zegel herkend en men ging op zoek naar de zoon van Hans Klein. Toen Bram Klein gevonden was en geïnformeerd over de zegel begon voor hem een spannende periode. Zou hij eindelijk de achtergronden van de diefstal te weten komen? Bram is zelf geen verzamelaar en heeft niets met postzegels maar hij wilde wel de onderste steen boven hebben. Niet alleen om gerechtigheid voor zijn vader te verkrijgen maar ook om diens naam te zuiveren. Hij ging op zoek naar betrokkenen waaronder medeverzamelaars van zijn vader om meer te weten te komen over de achtergronden van de diefstal. Hiervoor moet hij wel op stap want zij die op welke wijze dan ook iets met het zegel en zijn geschiedenis te maken hebben gehad bevinden zich in diverse landen. Het boek combineert op een uitermate effectieve wijze realiteit en fictie en voert ons terug naar 1919 waarin de jonge Republiek Tsjechoslowakije zijn eerste postzegels laat ontwerpen. Vanaf daar  voert het verhaal ons, samen met Bram, langs bestaande en verzonnen details, tot begin 2018 wanneer de ontknoping nadert. Toen de Tsjechische pers lucht kreeg van deze affaire werd het verhaal al snel tot op de TV in detail besproken en heeft Bram op verzoek van een Tsjechische uitgeverij hier een boek over geschreven. Het Tsjechische boek verscheen op 14 Augustus en nu is er dan ook een Nederlandse uitgave. Dit boek, met een enkele postzegel als onderwerp, zuigt zowel de filatelist als de niet-verzamelaar vast in zijn stoel waar hij pas na het lezen van het laatste woord met verstijfde spieren uit op zal staan.

 • Schrijver: Bram Klein
 • Taal: Nederlands
 • Bladzijden: 255
 • Illustraties: Geen
 • Verlijmd – soft cover; 21,5 x 14 cm.
 • ISBN: 978-94-6297-105-9
 • Uitgever: Uitgeverij de Kring
 • Prijs: € 16,50 – Als eBook: € 7,99
 • Informatie // Verkrijgbaar bij: Uitgeverij de Kring
 • E-mail:
 • Website: www.uitgeverijdekring.nl/de-gestolen-zegel

Meer boekbesprekingen zijn hier te vinden