Armenia Stamps 1919-1923, & Forgeries.

Catalogus armenia stamps

Titel: Armenia Stamps 1919-1923, & Forgeries.

Henk P. Burgman (AIJP)

Onder deze titel heeft Philip Clark Souers een 3e uitgave met betrekking tot vervalsingen van opdrukken/ overdrukken op onder andere Russische zegels gepubliceerd. Ditmaal de opdrukken gebruikt in het gebied van de “Democratische Republiek Armenië”. Armenië vormde na de Oktoberrevolutie samen met Georgië en Azerbeidzjan de “Kaukasische Federatie”. Op 28 mei 1918 splitste Armenië zich af en riep de onafhankelijkheid uit.

Vanaf juli 1919 werden de nog aanwezige Russische zegels voorzien van een opdruk in vorm van een Z al dan niet in een kastje of in een monogram en later ook nog met een toegevoegde waardeaanduiding in Kopeken of Roebels. Ook bij deze zegels werd er door de roerige omstandigheden districtsgewijs de voor de overdrukken gebruikte stempels vervaardigd en aangebracht. In december 1920 werd de Armeense Sovjet Republiek uitgeroepen. In 1921 werden er zegels ontworpen en gemaakt maar nooit via de postkantoren verspreid en gebruikt. Veel van deze zegels werden in 1922 alsnog, nu voorzien van een overdruk, in gebruik genomen.

In 1922 werden er wederom nieuwe zegels ontworpen en vervaardigd. Echter de nominale waarden van deze zegels waren zo laag dat ze door de razende inflatie ingehaald werden en nooit postaal gebruikt (konden) worden. Deze zegels werden, na de invoering van de gouden Kopek, in 1923 weer voorzien van een opdruk. Echter ook nu weer ging de inflatie zo hard dat de zegels nu een overdruk in Roebels kreeg waarbij waarden van wel 500,000 Roebels werden gehaald.

In tegenstelling tot de Oekraïense overdrukken vinden we deze zegels niet in een Europa catalogus van Michel maar in de overzee catalogus band 9 deel 2 aangezien Armenië in de zuidelijke Kaukasus ligt, Azië dus. 

 Al deze zegels, met hun grote verscheidenheid aan overdrukken, inclusief de vervalsingen hiervan, worden door Clark voor het zoeklicht gesleept, besproken en gewogen. Ook hier vinden we weer vele honderden afbeeldingen in kleur en voorzien van vele notities en uitleggen. Tevens bespreekt en weegt hij diverse eerdere publicaties van bekende en minder bekende verzamelaars en experts.

Net als bij zijn voorgaande boeken besluit Clark deze uitgave met een uitgebreide referentie lijst van lectuur, literatuur en WWW links waarin veel te lezen en te vinden valt over deze zegels en de diverse geplaatste opdrukken.

Schrijver: P. Clark Souers
Taal: Engels
Bladzijden: 54
Illustraties: Kleur
Verlijmd softcover 28 x 21,5 cm.
Uitgever: P. Clark Souers
Prijs: € 23,50 Incl. verzendkosten.

Informatie // Verkrijgbaar bij: H. P. Burgman.
E-mail:


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020