Åland – Spezial 2021

Henk P. Burgman (AIJP)

De eerste uitgave van deze speciale catalogus was in mei 1991. Dan is Robert Fillips dus al 30 jaar goed bezig. En dat meen ik. Deze catalogus voorzag toentertijd bij een grote schare verzamelaars in een breed gevoelde behoefte om meer over de Ålandse postzegels te weten dan wat de gewone catalogi toen nodig vonden om te publiceren.

 Robert ging en gaat nog steeds echt diep op dit leuke verzamelgebied in. Niet alleen worden alle gewone uitgiften behandeld maar ook alle bijzonderheden en aparte dingen die daar bij horen. Om wat te noemen – De “Gutterpairs”, die in verschillende vormen voorkomen – De vele plaatfouten en varianten die zéér zeker het verzamelen waard zijn en niet al te moeilijk te vinden zijn – de verschillend papiersoorten die gebruikt zijn. Verder heeft Åland diverse postzegelboekjes en blokken of velletjes uitgegeven waarbij ook in de diepte verzameld kan worden. Verder hebben we uiteraard de verschillende aantrekkelijk vormgegeven maximum, herinnering en tentoonstellingskaarten alsmede de postwaardestukken (Briefkaarten en rijk geïllustreerde Aerogrammen. Zo zijn er speciale Rode Kruis kaarten en ook de Kerstkaarten die door de Ålandse filatelistische dienst aan hun klanten gegeven worden zijn zéér zeker verzamelwaardig.

  In de inleiding worden alle kreten, benamingen en afkortingen uitvoerig behandeld. Bij elke zegel die uitgegeven is vermeld hij de prijs voor gebruikt en postfris, ook de prijzen voor de verschillende gutterpairs en in strippen van 5.

Tevens vermeld hij ook de prijzen voor zegels en gutterpairs op brief. Uiteraard worden de FDC’s niet vergeten ook het stempel gebruikt op de FDC wordt afgebeeld. Achtergrond en technische informatie zoals een korte omschrijving van het thema, de ontwerper, drukker, papiersoort, het formaat en de oplage worden niet vergeten. Ook andere bijzonderheden zoals velrand bedrukkingen worden vermeld. Ook de tentoonstellingszegels en de bekende Julezegels en vellen komen voorbij. De varianten en plaatfouten hebben een eigen hoofdstuk waarbij diverse, hadden er wel meer gemogen, worden afgebeeld. Verder vinden we nog overzichten met jaarmappen en dito boeken, speciale- en souvenirmappen, postzegelboekjes, de automaatstroken en Frama stroken. Het geheel wordt afgesloten met alle bijzondere- tentoonstellingsstempels (met informatie) en een overzicht van de gewone handstempels. Een overzicht van de postkantoren, posttarieven en een literatuur overzicht ontbreken ook niet.

Wederom heb ik bij Robert voor leden van de NFV SKANDINAVIË een speciale prijs kunnen bedingen. Onze leden betalen 45,00 Euro inclusief porto! Als u de catalogus wilt kopen stuur dan een briefje of e-mail en vermeld dan dat u lid (+ lidnummer) bent. U krijgt dan de catalogus thuis met de rekening. De catalogus is ook digitaal te verkrijgen. Voor € 29,00  krijgt u dan een USB-stick waarop de gehele inhoud van de papieren catalogus te vinden is. Mocht u beide uitgaven (papieren- en USB-stick uitgave) willen hebben kan dat voor een speciale prijs. De rekening kunt u op de volgende manieren betalen. Cash in brief. Per Giro (met IBAN nr.). Met uw VISA- of EURO- kaart, of via PAYPAL.

Meer info op: www.aland-spezial.de waar ook meer info voor de Åland verzamelaar te vinden is. Op deze site zijn bovendien een aantal aardige pagina’s te bezoeken waarop diverse onderwerpen dieper worden behandeld.

Schrijver: Robert Fillips

Taal: Duits

Bladzijden: 432

Illustraties: kleur

Verlijmd, 21,5 x 15,5 cm.

Uitgever: Robert Fillips

Prijs: € 49,00 ; excl. verzendkosten.

Informatie // Verkrijgbaar bij: R. Fillips – Teckstraße 38 – DE-70806 Kornwestheim – Duitsland.

E-mail:

Website: www.aland-spezial.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2021