Aland spezial 2019

Aland spezial 2019

Titel: Åland – Spezial 2019

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

Dit is alweer de 24e editie van deze uitgebreide en gebruiksvriendelijke catalogus. 

De catalogus is geheel in het Duits gesteld dus makkelijk toegankelijk.

Niet ..? Bij deze uitgave is er ook een Engels introductie boekje bijgevoegd. Daar komen we wel mee weg dacht ik.

 Zoals gewoonlijk vinden we in deze catalogus alle postzegels, postzegelboekjes, evenals de postwaardestukken en maximumkaarten. Ook vele andere producten die uitgegeven zijn door de postadministratie van Åland. Alle zegels en boekjes alsmede de automaat of ATM- en Jule zegels en de postwaardestukken zijn in kleur te bewonderen. Bij de fabricage en uitgave van de automaatstroken zijn er onlangs nogal wat problemen geweest.

Dit veroorzaakte een aantal variëteiten die in deze catalogus behandeld worden. De prijzen worden vermeld  voor postfris en gestempeld en uiteraard op brief. Ook de gutterpairs (zelfs met nr. en symbolen) krijgen deze prijszettingen mee. Tevens worden de gebruikte papiersoorten vermeld en geprijsd. Een apart hoofdstuk waarin diverse varianten worden beschreven is van toegevoegde waarde. Helaas worden slechts een klein aantal ook daadwerkelijk afgebeeld, maar daar hebben we een aparte catalogus voor.

Wat ik zéér positief vind is de afbeelding van alle bijzondere en FDC stempels, ook een overzicht van de gebruikte hand (datum) stempels (sinds 1 januari 1993) is een vooruitgang. Uiteraard vinden we een overzicht van de diverse postkantoren op de Åland eilanden, met een duidelijke markering welke nog open zijn en welke, met data, reeds gesloten c.q. opgeheven zijn. Ook een tarievenoverzicht ontbreekt zoals gewoonlijk niet evenals een adressen lijst en een aantal boeken waarin het e.e.a over de eilanden terug te vinden is.

Alle uitgaven tot en met eind 2018 zijn opgenomen ook het voornoemde tarievenoverzicht is geheel opnieuw bewerkt en in duidelijke tabellen gegoten. Al met al is deze editie met ruim 50 pagina’s gegroeid en is dit boekwerkje nu echt wel uitgegroeid naar een volwassen boekwerk. Als u dan bedenkt dat dit het werk is van slechts één man, dan mag ik Robert een welgemeende felicitatie sturen.  

Het is wederom een uitgave geworden waar de Åland verzamelaar weer een jaar of twee mee vooruit kan en ik vind dat de aanschaf prijs absoluut goed besteed is!


Schrijver: Robert Fillips
Taal: Duits
Bladzijden: 404
Illustraties: Kleur
Spiraal, softcover 21,5 x 15,5 cm.
Uitgever:  Robert Fillips Verlag und Briefmarkenhandel
Winkelprijs: 44,00 excl porto
Informatie // Verkrijgbaar bij: Robert Fillips Verlag und Briefmarkenhandel

Teckstraße 38, DE 70806 Kornwestheim, Duitsland
E-mail: kotakt@aland-spezial.de

Website: www.aland-spezial.de


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020