AFA Danmark 2019

Titel: AFA DANMARK Frimærkekatalog

Een boekbespreking door Henk P. Burgman (AIJP)

De AFA “Danmark”catalogus is in kleur uitgevoerd. Hierin vinden we alle door Denemarken, en de Deense gebieden, uitgegeven postzegels en aanverwante artikelen. Voor alle duidelijkheid dit zijn Denemarken, met Sleeswijk (Slesvig), Færøerne, Groenland en Deens West Indië. Het een en ander is wat meer gespecialiseerd en de verzamelaar die deze gebieden wat dieper en gespecialiseerder wil verzamelen is met dit boekje weer een jaar uit de brand. De catalogus is onderverdeeld in uiteraard de diverse gebieden en hierbinnen vinden we weer aparte hoofdstukken voor bijvoorbeeld de postzegels, krantenzegels, portzegels, dienstzegels, frankeerstroken, jaar- en souvenirmappen en al wat niet meer.

Denemarken catalogus

Uiteraard weer in die handige en overzichtelijke opstelling die wij gewend zijn van AFA. Zoals gezegd niet alleen alle zegels maar ook een keur aan vele extra’s zoals FDC’s (met afb. v.d. FDC-stempels) boekjes en samendrukken, souvenirpakketten en -velletjes, Julezegels, frankeeretiketten afijn noem maar op! Hier kan elke verzamelaar van Denemarken en gebieden zijn hart aan ophalen. Alle zegels zijn in magnifieke kleuren en haarfijne scherpte afgebeeld. Waar nodig zijn vergrotingen van details aangebracht om de verschillen tussen bijvoorbeeld druktypen te verduidelijken. De laatste jaren worden steeds meer varianten en afwijkingen omschreven en afgebeeld. Ook handig is een typen overzicht waardoor het vinden van zegels met een bepaalde waarde van langlopende zegels/series een makkie is geworden. De prijswaarderingen vinden we in 5 tot 2 kolommen, dit afhankelijk van de tijd waarin de zegels werden uitgegeven. M.a.w. hoe ouder hoe meer prijskolommen. Het geheel word afgesloten met een overzicht van de Deense nummerstempels en een korte verhandeling over het verschil tussen plaatfouten en varianten etc.

 Een meer dan goede catalogus voor de verzamelaar van de Deense gebieden die jaarlijks op de hoogte wil zijn en blijven. Er is ook een spiraalband uitvoering, iets minder handzaam en wat breder van formaat  maar ideaal door dat het boek open blijft liggen op elke pagina die gewenst is. Warm aanbevolen!

Taal: Deens
Bladzijden: 704
Illustraties: Kleur
Verlijmd, softcover 21 x 15 cm of Spiraalband 21 x 17 cm.
ISBN-13: 978-87-7012-436-2
Uitgever: AFA-Forlaget – Nordfrim A/S
Prijs: Excl. Verzendkosten, 310,– DKK – Spiraalband uitvoering 360,– DKK.
Informatie // Verkrijgbaar bij: AFA-Forlaget, Kvindevadet 42, 5450 Otterup, Denemarken
E-mail: afa@afa.dk

Web-site: www.afa.dk


© Filatelistenvereniging De Gelderse Vallei 2020